Marineschepen.nl
 
   
 

Welke schepen zou jij willen zien op de Marinedagen 2022?


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 07-10-2021 | Laatst aangepast: 07-10-2021


Het is inmiddels meer dan vier jaar geleden dat er een editie van de Marinedagen plaatsvond. In de zomer van 2017 kon het publiek voor het laatst genieten van het driedaagse evenement vol demonstraties en marineschepen die opengesteld zijn. In 2021 is het evenement afgeblazen vanwege het coronavirus, maar volgend jaar juli staat er weer een editie op het programma. In het verleden waren er vaak indrukwekkende schepen te zien tijdens de Marinedagen. Marineschepen.nl heeft begrepen dat er nog geen schepen zijn vastgelegd, dus er zijn nog volop mogelijkheden.

Marinedagen
BNS Leopold I naast Zr.Ms. Johan de Witt in 2015. Belgische en Nederlandse schepen vormen de basis van het aanbod, maar buitenlandse schepen kunnen de Marinedagen extra speciaal maken. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Imposante schepen op de Marinedagen
In het verleden maakten verschillende indrukwekkende marineschepen hun opwachting op de Marinedagen, die tot 2007 bekend stonden als de Nationale Vlootdagen. Zo was de Amerikaanse kruiser USS Bainbridge in 1989 te gast in Den Helder. Het schip dat van 1962 tot 1996 in dienst was, was de enige in zijn klasse, en had een nucleaire voortstuwing.

Daarnaast zijn er Russische schepen op bezoek geweest in Den Helder tijdens de Marinedagen. In 1998 was RFS Bespokoyny te bewonderen. Dit is een torpedobootjager uit 1992 van de Sovremennyklasse. Een meer recent Russisch schip dat op de Marinedagen zichtbaar was, was het korvet RFS Steregushchy van de gelijknamige klasse. In 2013 fungeerde het schip uit 2007 als n van de trekpleisters van de Marinedagen, hetgeen niet overal voor vrolijke gezichten zorgde. Een aantal oud-marinemannen, dat zelf op de Russische marine had gejaagd tijdens de Koude Oorlog, had moeite met het bezoek van een Russisch schip als teken van vriendschap.

Bespokyny
De Bespokoyny, een destroyer van de Sovremennyklasse was in 1998 op bezoek in Den Helder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Russische en Nederlandse matrozen
Russische en Nederlandse matrozen poseren op het dek van de Bespokoyny voor de lens van een fotograaf van MarineNieuws die, op deze close-up, net buiten beeld staat. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

USS Bainbridge
Nucleaire kruiser USS Bainbridge in 1989 in Den Helder. (Foto: NIMH/ Koninklijke Marine)

2022, nieuwe kansen
De afgelopen edities van de Marinedagen waren er minder imposante buitenlandse schepen te zien dan vroeger het geval was, tot teleurstelling van de echte liefhebber. Aankomende editie zullen we het nog even moeten doen zonder nieuwe Nederlandse schepen, die zijn nog in aanbouw. Dus is dit wel een kans om een paar unieke buitenlandse schepen aan te trekken.

Marineschepen.nl zit uiteraard niet in de organisatie van het evenement, maar we zijn toch benieuwd welke schepen jij graag zou zien in Den Helder. We doen eerst zelf een aantal suggesties.

Navarinon
S-fregat HS Navarinon, voormalig Hr.Ms. Van Kinsbergen, is nog in Griekse dienst. De S-fregatten zijn bijna opgevaren en worden over enkele jaren vervangen door Franse fregatten. Dit is een van de laatste kansen op een S-fregat in de Nieuwe Haven. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Het zou toch mooi zijn als...
Qua onderzeeboten zou het interessant zijn om een Duits, Zweeds of Frans exemplaar uit te nodigen. Een Duitse onderzeeboot van de 212A-klasse of een Zweedse onderzeeboot van de onlangs gemoderniseerde Gotlandklasse zouden goed in de smaak vallen bij het publiek. Dit zou bovendien interessant zijn omdat de bouwers van deze onderzeeboten op dit moment in de race zijn voor de aanbesteding van nieuwe onderzeeboten voor de Nederlandse marine.

Een andere optie zou zijn om een Franse onderzeeboot uit de Barracudaklasse te vragen Den Helder met een bezoek te vereren. Dit zijn nieuwe nucleaire onderzeeboten uit 2020. De kans dat dit gebeurt is echter zeer klein, aangezien Frankrijk zijn nieuwste nucleaire onderzeeboten niet te veel bloot zal willen geven en Nederland sinds een aantal jaar liever geen nucleaire schepen meer op bezoek krijgt.Wat ook een mooie optie zou zijn, is een bezoek van een Grieks S-fregat. Deze fregatten waren jarenlang de werkpaarden van de Nederlandse marine, maar werden eind vorige eeuw grotendeels verkocht aan Griekenland. Momenteel zijn de Grieken bezig met het vervangen van de S-fregatten en dus kan het zomaar de laatste kans zijn om deze schepen van de Kortenaer klasse met eigen ogen te zien.

Het afgelopen jaar heeft u op Marineschepen.nl veel kunnen lezen over het LCF Zr.Ms. Evertsen. Het schip maakt momenteel onderdeel uit van een eskader onder leiding van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Wellicht dat deze samenwerking kan leiden tot het sturen van een Brits vliegkampschip naar de Marinedagen, als het even kan voorzien van F-35B gevechtsvliegtuigen. Dit zou herinneringen aan een indrukwekkend bezoek van een Britse harrier op de Vlootdagen van 1987 naar boven brengen. Deze harrier steeg destijds verticaal op, tot grote bewondering van het publiek.

Ten slotte ziet Marineschepen.nl graag een Marokkaans fregat op bezoek komen in Den Helder. Marokko beschikt over drie Sigma-fregatten. Deze schepen zijn gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Damen. Vanuit Marokko is de reis naar Nederland bovendien niet zo ver dat de afstand een bezwaar hoeft te zijn.

Suggesties?
Het kan zijn dat de organisatie van de Marinedagen simpelweg geluk heeft. Misschien is het zo dat een marineschip uit bijvoorbeeld Japan bezig is aan een reis langs een aantal Europese landen en in de planning ruimte heeft voor een bezoek aan Den Helder. Marineschepen.nl is niet op de hoogte van dergelijke plannen, maar als je meer weet, laat het dan weten in de reacties.

Dan zijn er nog schepen die iedereen graag zou zien verschijnen op de Marinedagen. Een voorbeeld hiervan is een Amerikaanse kruiser van de Zumwaltklasse of een Italiaans vliegkampschip. De kans dat zo'n schip kan komen is echter niet groot.

Wij zijn erg benieuwd naar welke schepen jij graag ziet langskomen op de Marinedagen in juli 2022 en waarom je denkt dat deze schepen de moeite waard zijn. Schroom dus niet om een reactie achter te laten en je wensen met ons te delen. Wie weet dat de organisatie van de Marinedagen inspiratie haalt uit de ideen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen