Marineschepen.nl
 
   
 

Marine onmisbaar voor wereldhaven

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 05-09-2012

De Koninklijke Marine geeft dit weekend met varend en vliegend materieel, personeel en spectaculaire demonstraties acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Tijdens dit driedaagse evenement laat de marine zien wat haar rol is in de bescherming van de Nederlandse handelsbelangen en de Rotterdamse haven.

koopvaardij
Een koopvaardijschip wordt beschermd door Hr.Ms. Evertsen. (Foto: Defensie)

De activiteiten van de marine op de Wereldhavendagen staan in het teken van de reis van ‘Shanghai naar Rotterdam’. Van de wereldwijde handel wordt maar liefst 90% over zee vervoerd. De Koninklijke Marine speelt al honderden jaren een essentiële rol in het beschermen van de handel op zee tegen mogelijke bedreigingen, zoals piraterij, terrorisme en zeemijnen. Onderweg van de grootste haven ter wereld – Shanghai – naar de grootste van Europa – Rotterdam – kan een veilige doorvaart niet altijd gegarandeerd worden. De Koninklijke Marine zet zich op diverse manieren in om deze veilige doorvaart, en daarmee onze economie, in stand te houden. Vandaar dat de Koninklijke Marine aan de hand van het concept ‘Van Shanghai naar Rotterdam’ aan de bezoekers wil laten zien op welke wijze zij dit doet.


In vier minuten uitgelegd wat het belang is van de marine voor de Nederlandse economie.

Medal Parade
Tijdens de grote opening van het evenement op vrijdagmiddag 7 september vindt tevens een openbare medaille-uitreiking plaats. Een militair beveiligingsteam van de Koninklijke marine, een zogenoemd Advanced Vessel Protection Detachment (AVPD), wordt dan door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, onderscheiden voor haar inspanningen. Het team, bestaande uit bewapende mariniers en ondersteunend vlootpersoneel, beschermde de afgelopen maanden een transportschip van het World Food Programma (WFP) tegen zeepiraten in de Somalische wateren. Op deze manier garandeerde de Koninklijke Marine een veilige aankomst van het voedsel voor de hongerlijdende bevolking van Somalië.Eenheden en demonstraties
De Koninklijke Marine heeft tijdens de Wereldhavendagen diverse schepen opengesteld voor het grote publiek. Het LCF Hr.Ms. de Ruyter, het nieuwe patrouillevaartuig Hr.Ms. Zeeland, de onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw, het duikvaartuig Hr.Ms. Hydra en de sleepboten Gouwe en Regge zullen hun opwachting maken. De aanwezige bemanning zal het publiek vertellen welke rol zij spelen in ‘Van Shanghai naar Rotterdam’. Ook het Korps Mariniers is vertegenwoordigd met een mariniers activiteiten kamp, waar kinderen kunnen ervaren hoe het is om marinier te zijn. Verder vinden dagelijks spectaculaire demonstraties plaats. Zo laat de Unit Interventie Mariniers (UIM) zien hoe piraten worden onderschept, toont de marine samen met de kustwacht hoe reddingsoperaties op volle zee worden uitgevoerd en maakt de Lynx helikopter van de marine voor de laatste keer haar opwachting, terwijl de opvolger van de Lynx, de NH-90, ook in actie komt. De Marinierskapel der Koninklijke Marine luistert de Wereldhavendagen muzikaal op.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Zeven Provinciën klasse
M-fregatten
Piraterij Somalďe

7 miljard naar Defensie
Marine in cijfers