Marineschepen.nl
 
   
 

Mogelijk wrak Indonesische onderzeeboot KRI Nanggala gevonden


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-04-2021 | Laatst aangepast: 25-04-2021


Het wrak van de gezonken Indonesische onderzeeboot is mogelijk gevonden. Sonarbeelden laten een onderzeebootachtig object zien. De Indonesische president Joko Widodo heeft aan de nabestaanden zijn medeleven betuigd.

Nanggala
KRI Nanggala op archiefbeeld. (Foto: Indonesische marine)

Gisteren werden objecten aangetroffen die afkomstig waren van de onderzeeboot, zo meldde de Indonesische marine. Maar ook een submarine like object is aangetroffen op de sonar, gelegen op 850 meter diepte.Waarschijnlijk is het object gedetecteerd door een van de drones (een ROV of AUV) die de zeebodem in kaart kunnen brengen. Zij kunnen heel gedetailleerde beelden maken, zelfs lichamen kunnen zij waarnemen op de zeebodem. Maar dat kost tijd.Na sonardetectie zal men een classificatie willen doen: een drone met camera zal naar het object moeten afdalen en mogelijk zelfs onderdelen naar boven moeten halen om met zekerheid vast te stellen dat het gaat om de onderzeeboot.

San Juan
Wrak van de Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan op sonar. (Foto: Ocean Infinity, vrijgegeven door de Argentinse marine)

Omdat de onderzeeboot op veel grotere diepte ligt dan de maximale duikdiepte, zal de boot ernstig vervormd of in stukken op de zeebodem liggen. Een batterij-explosie na het zinken is niet ongewoon bij het zinken door het zeewater dat in contact komt met de batterijen, waardoor de boot misschien nog verder in stukken is geraakt. De Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan die op zo'n 900 meter diepte lag, werd in stukken teruggevonden. Zie hier een animatie van wat er ongeveer gebeurd is met de San Juan.

Die onderzeeboot is uiteindelijk niet geborgen en ligt nog altijd op de zeebodem. De Russische onderzeeboot Koersk is uiteindelijk wel naar de oppervlakte gehaald, maar die lag op ruim 100 meter diepte. Een andere gezonken nucleaire Russische onderzeeboot, ligt wel in de Noorse Zee op de bodem, op zo'n 1680 meter diepte. Het is afwachten wat IndonesiŽ van plan is met de Nanggala.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Liveblog dag 4

Liveblog dag 3

Liveblog dag 2

Cakraklasse onderzeeboten