Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Zeeland viert Kerstmis op zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-12-2018 | Laatst aangepast: 25-12-2018


Zr.Ms. Zeeland viert Kerstmis dit jaar op zee in de Caribische wateren. Het schip is sinds begin december als stationsschip in de West en zal pas in het voorjaar van 2019 weer terugkeren. Marineschepen.nl sprak Hoofd Logistieke Dienst LTZ2OC Dirk Turnhout.

Zeeland Kerstmis
Een aantal bemanningsleden van Zr.Ms. Zeeland vanmiddag. (Foto: Zr.Ms. Zeeland)

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland (Hollandklasse) is het enige Nederlandse marineschip dat dit jaar met Kerstmis van huis is. Het schip blijft bovendien tijdens Kerstmis op zee. "Ons werk als stationsschip gaat namelijk gewoon door," zegt Turnhout via de satelliettelefoon vanmiddag, "daarom zijn we ook in deze periode op zee. Aan boord zijn de posten dus bezet, maar proberen we het zo leuk mogelijk te maken."Dirk Turnhout staat aan het hoofd van de logistieke dienst aan boord, een afdeling waar de kerstperiode en de aanloop daar naartoe extra drukte betekent. Voor het overgrote deel van de bemanning van de Zeeland begon Kerstmis echter gisteravond met de kerstviering onder leiding van de Humanistisch Raadsvrouw die voor deze reis mee is. De bemanning kreeg de gelegenheid om een kaarsje aan te steken. Vanochtend mochten de mannen en vrouwen van de Zeeland uitslapen en volgde een kerstbrunch. Vanavond komt men weer samen, maar dan voor een voor Nederlandse begrippen zeldzamer evenement: een kerstbarbecue op het helidek. De avond wordt afgesloten met een kerstfilm.

Morgenavond, Tweede Kerstdag, volgt de grote finale: het kerstdiner in het gezamenlijke eetverblijf, met de bemanning gekleed in tropenwit. Het menu is samengesteld door de kok, tevens bottelier, in overleg met de Chef Logistieke Dienst (CLD) en kent vier gangen: carpaccio vooraf, pittige pompoensoep met gamba's als tussengerecht, als hoofdgerecht eend met sinaasappelsaus en tot slot als dessert tiramisu met sinaasappelcompote.Omdat het gezamenlijke eetverblijf geen ruimte biedt aan de volledige bemanning van ruim zeventig personen, wordt in drie shifts gegeten. Als laatste mag de logistieke dienst aanschuiven, zij worden op hun beurt bediend door onder andere de commandant, eerste officier en de chef der equipage.

Hoewel er bijna ieder jaar wel een Nederlands marineschip met Kerstmis op zee is, blijft het toch bijzonder. Turnhout: "Voor mij is het de eerste keer dat ik kerst op zee vier en zo zijn er meer die dit nooit eerder hebben meegemaakt. De meesten missen thuis ook wel heb ik gemerkt. Maar dankzij internet aan boord kunnen we toch contact houden met het thuisfront. Aan de andere kant is dit al heel lang bekend en komt het niet als verrassing. Iedereen weet dat de operatie het belangrijkste is, en proberen we zo goed als het kan er nog iets extra's van te maken."

Zeeland Kerstmis
De kerstbrunch, met in de verte Dirk Turnhout als drummer. (Foto: Zr.Ms. Zeeland)

Actie
Zr.Ms. Zeeland heeft in de drie weken sinds het stationsschip is drie keer in actie moeten komen. Op 3 december werd het patrouilleschip ceremonieel onthaald in Willemstad, Curacao. En een dag later werd de FRISC van de Zeeland gelanceerd nadat er een verdacht vaartuig was gesignaleerd. Het bleek te gaan om een open bootje met 37 ongedocumenteerden. Zij werden overhandigd aan de autoriteiten. Ruim twee weken later kreeg de Zeeland bericht van een verdachte go-fast, waarna de NH90-helikopter werd ingezet. Met waarschuwingsschoten vanuit de helikopter werd dat vaartuig tot stoppen gedwongen. De opvarenden gooiden onder andere pakketten over boord en die werden al snel weer uit het water gevist door de FRISC van de Zeeland. Die pakketten bleken geen drugs maar grote hoeveelheden contant geld te bevatten.De derde actie van het stationsschip tot op heden had afgelopen weekend plaats toen de Zeeland een schip detecteerde dat een go-fast sleepte. Toen de Zeeland naderde maakte de go-fast zich los en werden pakketten overboord gegooid, die volgens de Kustwacht verzwaard waren, en direct zonken. De go-fast wist niet te ontkomen, maar, zo schrijft de Kustwacht: "Inspectie op de losgegooide go-fast leverde niks op. De go-fast is tot zinken gebracht voor de veiligheid van de scheepvaart." De bemanning van de Zeeland had geen toestemming om aan boord van het andere schip te gaan, omdat dat onder Venezolaanse vlag voer. Er is wel contact met de Venezolaanse autoriteiten en de zaak krijgt mogelijk een vervolg.

Zr.Ms. Zeeland zal de komende tijd ongetwijfeld actief blijven in de Caribische wateren. Komend voorjaar keert het schip weer terug naar Nederland.

Voor nu, alle lezers van Marineschepen.nl en Nederlandse militairen die aan het werk zijn in het bijzonder, fijne kerstdagen gewenst!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen