Marineschepen.nl
 
   
 

Zondag begint de grote Russische oefening in de Zwarte Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-02-2022 | Laatst aangepast: 11-02-2022


Rusland heeft in de Zwarte Zee meerdere grote gebieden 'afgebakend' voor een grote oefening die zal worden gehouden. Deze oefening staat gepland om zondag 13 februari te beginnen en eindigt volgende week zaterdag de 19e. Middels berichten aan zeevarenden zijn de verboden gebieden bekend gemaakt. Ook voor het vliegverkeer zijn beperkingen aangekondigd.

oefening
De oefengebieden in de Zwarte Zee voor de komende week. Linksboven ligt Oekraïne, die kust strekt tot aan Roemenië (Moldavië grenst niet aan zee). (Kaart: Google Maps)

Met de zes landingsschepen vanuit de Noordelijke Vloot en de Oostzeevloot in de Russische marinehaven van Sebastopol zijn gearriveerd en het grootste deel van de oppervlakteschepen die in de Zwarte Zee of Middellandse Zee zijn, lijkt de uiterst opmerkelijke Russische maritieme opbouw te worden afgerond. De zes landingsschepen kunnen zich nu, samen met de eenheden van de Zwarte Zee Vloot opmaken voor de oefening die zondag begint, en ziet het er naar uit dat zondag de situatie ter zee een nieuwe fase in gaat.Wat Rusland precies gaat doen is onduidelijk. Informatie over de oefening is schaars, maar opvallend is dat Rusland grote delen van de Zwarte Zee heeft verklaard tot oefengebied. Vooral het grote oefengebied voor de kust van Oekraïne is ongebruikelijk en zorgwekkend. Aanvankelijk had Rusland ook een groot deel van de Zee van Azov geclaimd voor de oefening, maar na protesten van Oekraïne gisterochtend, werden die plannen geannuleerd.

Gevreesd wordt dat deze oefeningen de opmaat zijn voor een blokkade of een amfibische operatie richting Oekraïne, die samenvalt met een aanval over land vanuit de andere richtingen.

Want Rusland en Belarus zijn donderdag op land al de grootste militaire oefeningen begonnen sinds het einde van de Koude Oorlog. Deze oefeningen duren nog een week langer, tot 20 februari. Ondertussen gaat op land de aanvoer van zware wapens, zoals Iskander-kruisraketten, door. Gisteren zei assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel in het tv-programma Op1 dat Rusland bijna klaar is voor een invasie en dat de waarschuwingstijd -mocht Poetin die daadwerkelijk gaan uitvoeren- steeds korter wordt.


'In het diepste geheim' was even uitverkocht, maar de achtste druk is nu leverbaar via onder andere Bol.com.

Amfibische dreiging vergt veel inzet van verdediging
De amfibische vloot die Rusland inmiddels heeft verzameld is vrij uniek, niet vaak komen zoveel amfibische schepen uit de verschillende vloten samen. De landingsschepen uit het noorden lagen, zoals eerder al door Marineschepen.nl geschreven, dieper dan andere keren. Aannemelijk is dus dat deze, op een uitzondering na, al volgeladen de Zwarte Zee binnenvoeren. Hoewel de vloot dus groot is, is bij een eventueel conflict het aantal landingseenheden die zij in een keer aan land kunnen zetten, beperkt. Toch gaat van die amfibische vloot een flinke dreiging uit.

Voormalig marineofficier Peter van Maurik zei hier eerder al over tegen Marineschepen.nl dat een Russische amfibische vloot in de Zwarte Zee vooral extra zorgen betekenen. "Zolang de amfibische landing niet heeft plaatsgevonden, moet Oekraïne eenheden apart houden", zei Van Maurik. Door te dreigen met een amfibische landing, zonder de landingsplaats bekend te maken, moet Oekraïne op meerdere plaatsen de verdediging op orde hebben. Hierdoor worden de andere regio's verzwakt.

Schepen
Vast staat dat vijf Ropuchaklasse landingsschepen en één Ivan Grenklasse landingsschip zich bij de Zwarte Zee Vloot hebben gevoegd. Over de kruisers bestaat nog onduidelijkheid. Slavaklasse kruiser Moskva zou nog door de Bosporus naar de Middellandse Zee om het Slavaklasse-trio compleet te maken, maar er zijn ook geruchten over de plannen om kruiser Marshal Ustinov (Slavaklasse) juist naar de Zwarte Zee toe te laten gaan.

Een overzicht van een aantal Russische schepen waarvan bekend is dat zij in de Zwarte Zee zijn (lijst is niet compleet):

Moskva
Slavaklasse kruiser Moskva in 2019, gefotografeerd vanaf Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Makarov
Admiral Makarov, Admiral Grigorovichklasse. (Foto: Russische marine)

Essen
Admiral Essen, Admiral Grigorovichklasse. (Foto: Russische marine)

Kilo
Drie van de nieuwe Kiloklasse (Project 636.3) uit 2014-2016 zijn actief in de Zwarte Zee, een aantal opereert in de Middellandse Zee. Hier de Rostov-na-Donu. (Foto: Russische marine)

Ladnyy
Ladnyy, Krivakklasse. Dit schip is vooral bedoeld om onderzeeboten te bestrijden. (Foto: Russische marine)

Buyan-M
Vier korvetten van de Buyan-M-klasse in de Zwarte Zee zouden operationeel inzetbaar zijn. Ingushetiya, op de foto. Deze schepen zijn klein, maar hebben dankzij hun lanceerinrichting ruimte voor Kalibr en Oniks kruisvluchtwapens die hoge snelheden en grote afstanden behalen. (Foto: Russische marine)

Bora
Samum een van de twee Boraklasse korvetten. (Foto: Russische marine)

Tarantul
Twee Tarantulklasse patrouilleschepen zijn actief in de Zwarte Zee. (Foto: Russische marine)

Grisha
Meerdere van deze Grishaklasse korvetten zijn in de Zwarte Zee, dit is de Eysk. (Foto: Russische marine)

Bykov
Twee Bykovklasse patrouilleschepen, dit is Vasiily Bykov. (Foto: Russische marine)

Ivan Kurs
De Ivan Kurs, het nieuwe inlichtingenschip van de Russische marine. Een van deze schepen was al eerder deze week gespot voor de kust van Oekraïne. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Alligator
De amfibische component bestaat uit twee Alligatorklasse landingsschepen, en... (Foto: Russische marine)

Ropucha
... elf van deze iets kleinere landingsschepen van de Ropuchaklasse, en... (Foto: Kurt Pedersen)

Raptor
... zeven van deze Raptorklasse aanvalsboten (waarvan eind januari vier over land vanuit de Oostzee naar de Zwarte Zee zijn gereden), plus drie Grachonokklasse boten. (Foto: Russische marine)

Evertsen
Natuurlijk zal de inzet niet beperkt blijven tot schepen, ook in de lucht vindt activiteit plaats. In 2019, toen ondergetekende aan boord van Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee was, waren meerdere Flankers actief boven het fregat. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Bijzondere Russische oefening

Russische schepen in Middellandse Zee en Noordzee

Landingsschepen gaan oefenen in Med

Wat kan Rusland met landingsschepen?

Nog drie uit Oostzee

Eerste landingsschepen uit Oostzee

NAVO: 'Inzet RDAM is standaard'

Zweden versterkt Gotland