Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. De Ruyter (F804) begroet koning tijdens Koningsdag in Rotterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-04-2023 | Laatst aangepast: 27-04-2023


Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter heeft tijdens Koningsdag in Rotterdam een ceremoniële rol tijdens de koninklijke rondvaart vervuld. Het was, voorzover Marineschepen.nl kan nagaan, voor het eerst dat een marineschip een rol heeft tijdens het koninklijk bezoek op Koningsdag of Koninginnedag.

RUYT
De bemanning van Zr.Ms. De Ruyter (F804), Luchtverdedigings- en Commandofregat, op paradeerrol. De watertaxi's met het koninklijke gezelschap varen richting de Erasmusbrug. (Foto: Defensie)

Tijdens Koningsdag maakte de koninklijke familie een wandeling en rondvaart door Rotterdam. Vanaf de Maashaven voeren zij per watertaxi via de Nieuwe Maas, onder de Erasmusbrug door, richting de Leuvehaven en stapten zij af op Plein 1940. Op dat plein, voor het Mariniersmuseum, verwelkomde de Marinierskapel het koninklijke gezelschap. De vaartocht stond in het teken van schepen die een band hebben met de internationale haven van Rotterdam.



Zoals bekend heeft de koning een persoonlijke band met de marine. Hij vervulde er zijn dienstplicht en voer onder andere als wachtsofficier aan boord van Hr.Ms. Tromp.

Koningsdag
De route en de locatie (ongeveer) van Zr.Ms. De Ruyter. (Beeld: Gemeente Rotterdam, bewerkt door Marineschepen.nl)

Zr.Ms. De Ruyter lag voor de ceremonie afgemeerd in de Nieuwe Maas aan de Holland-Amerikakade. Het LCF bracht tijdens de passage van de koninklijke familie het eerbewijs 'joelen'. De andere schepen zullen daarna volgen met een groet.

Primeur
Een Nederlands marineschip dat de koning of koningin begroet is op zich niet bijzonder. De koninklijke familie voer laatst in het Caribisch gebied nog een stukje mee met een marineschip bijvoorbeeld. Tien jaar geleden tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in Amsterdam was Zr.Ms. Evertsen op het IJ om 101 saluutschoten af te geven en daarna bracht het schip en bemanning tijdens de rondvaart over het IJ een ceremoniële groet aan de kersverse koning.



Toch is de deelname van Zr.Ms. De Ruyter aan Koningsdag, zij het als decor, een primeur voor een marineschip.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd de verjaardag van de koning of koningin uiteraard ook bij de marine gevierd met bijvoorbeeld een vlootschouw, maar lijken er geen marineschepen betrokken te zijn geweest bij een officieel programma (voor zover dat er was). Na de Tweede Wereldoorlog tot 1981 was het gebruikelijk voor de koningin om Koninginnedag te vieren met een bloemendefilé op Paleis Soestdijk. Er waren in die tijd wel militaire parades, maar van een koninklijk bezoek op die dag was geen sprake.

Koningin Beatrix wijzigde die opzet en bracht vanaf dat moment ieder jaar een bezoek aan een plaats in Nederland. Koning Willem-Alexander zette die bezoeken voort. Meestal werden die aan plaatsen in het binnenland afgelegd. Den Helder is nog niet bezocht tijdens Koningsdag of Koninginnedag, Amsterdam in 1988 alleen als informele afsluiter.

Tijdens de bezoeken aan havensteden, bijvoorbeeld in 1992 aan Rotterdam en in 2005 aan Scheveningen en Den Haag, was er geen rol weggelegd voor een marineschip.

RUYT
Zr.Ms. De Ruyter op archiefbeeld. (Foto: Defensie)

Opwerken
Voor Zr.Ms. De Ruyter betekende de ceremoniële deelname een kort uitstapje in het opwerkprogramma. Het schip liep op Koningsdag Rotterdam binnen voor een kort bezoekje van een dag.

Het LCF werd tot afgelopen maart gemoderniseerd in Den Helder bij de Directie Materiële Instandhouding (DMI), waarna schip en bemanning gaan opwerken naar operationele gereedheid. Net als Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Tromp heeft het schip een compleet vernieuwde brug en technische centrale gekregen, ook is de commandocentrale vernieuwd en is er de nieuwe SMART-L MM/N geplaatst waarmee het schip tot op 2.000 km ballistische raketten in de ruimte kan opsporen.

De De Ruyter zal als laatste het nieuwe kanon krijgen. Zr.Ms. Evertsen, het vierde LCF, krijgt dat dit jaar als eerste waarna de rest zal volgen.

Eind maart koos het vernieuwde fregat Zr.Ms. De Ruyter voor het eerst zee. In de zomer van 2024 moeten schip en bemanning gereed zijn voor inzet.

RUYT
Zr.Ms. De Ruyter vanochtend in Rotterdam. (Foto: Defensie)

Joelen op tv
Zr.Ms. De Ruyter meerde vanochtend om 07:00 uur af aan de Holland-Amerikakade. Het schip was vanuit Stavanger (Noorwegen) naar de rede van Den Helder gevaren en gedurende de nacht langzaam richting Rotterdam gestoomd.

RUYT
Driemaal 'hoezee'. (Beeld: NOS)

RUYT
De watertaxi's zijn het LCF gepasseerd. (Beeld: NOS)

De eregroet werd deels in beeld gebracht en na een tiental seconden was het alweer voorbij. De watertaxi's koersten op hoge snelheid door richting Leuvehaven. Zr.Ms. De Ruyter kan zich opmaken voor vertrek naar zee.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Willem-Alexander en z'n tijd bij de marine

Collega over Willem-Alexander