Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. De Ruyter voert NAVO-eskader aan in Zwarte Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-07-2018 | Laatst aangepast: 26-07-2018


Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. De Ruyter ligt momenteel als vlaggenschip van het NAVO-eskader SNMG2 in de Oekra´ense havenplaats Odessa. De NAVO-schepen zullen na het havenbezoek gaan oefenen met de Oekra´ense marine.

S-80
Zr.Ms. De Ruyter (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Begin juli nam commandeur Boudewijn Boots het commando over het permanente NAVO-eskader SNMG2 aan boord van Zr.Ms. De Ruyter op zich. Al snel daarna voer het kersverse vlaggenschip de Zwarte Zee in voor diverse oefeningen, waaronder Breeze 2018. Afgelopen maandag meerde het eskader, bestaande uit de De Ruyter, het Turkse fregat TCG Fatih, het Roemeense fregat ROS Regele Ferdinand, de Turkse mijnenjagerTCG Anamur, de Roemeense mijnenjager Lupu Dinescu en bevoorradingsschip FGS Rhein, af in Odessa.Rusland, Krim, Oekra´ne, NAVO
Er was veel aandacht voor het bezoek in de Oekra´ense media, uiteraard door het conflict met Rusland. Ook tijdens de persconferentie die belegd werd in de hangar van het Nederlandse fregat was de pers ge´nteresseerd in de link tussen de aanwezigheid van de NAVO en de annexatie van de Krim. Volgens het Oekra´ense persagentschap bevestigde commandeur Boots die link ook: "We see a buildup in the military power of the Russian Federation in the Black Sea and a significant increase in Russia's military presence after illegal annexation of the Crimean peninsula, which in fact led to the decision of the NATO Warsaw Summit to increase our presence in the Black Sea region. So when they ask if there is a link between frequent visits by NATO ships in the Black Sea, we can say affirmatively - such a link exists."

Behalve een persconferentie was er aan boord van de De Ruyter ook een receptie en bracht commandeur Boots een bezoek aan de lokale autoriteiten. Dinsdag en woensdag konden nieuwsgierigen een kijkje nemen aan boord van de NAVO-schepen en dat gebeurde in grote aantallen.

Hoewel NAVO-schepen wel vaker een bezoek brengen aan Odessa, is het voor een Nederlands marineschip vrij uniek. Het vorige Nederlandse bezoek was het bezoek van Zr.Ms. Van Amstel in 1996, nadat het M-fregat had geoefend met de Roemeense marine. Eerder had Van Speijkklasse fregat Hr.Ms. Van Galen in 1971 een bezoek gebracht aan Odessa.

Oefeningen
Het havenbezoek in 2018 aan Odessa behelst echter niet alleen vlagvertoon, het vormt ook de voorbereiding op een oefening met de marine van Oekra´ne die direct na vertrek zal plaatsvinden. Dat berichtte de staf van SNMG2 vandaag aan Marineschepen.nl. Het zou gaan om "een korte oefening".

Het zal overigens niet de eerste oefening zijn van het NAVO-eskader. Eerder vond de Bulgaarse oefening Breeze 2018 plaats. "Het doel van de oefening is het bevorderen van de samenwerking van NAVO eenheden door het beoefenen van alle aspecten van maritieme oorlogvoering. Breeze 2018 was een uitstekende mogelijkheid voor de snel inzetbare NAVO vlootverbanden om te oefenen met de NAVO partners in de Zwarte Zee. Denk daarbij aan schietoefeningen, onderzeebootbestrijding en luchtverdediging," schreef SNMG2 er over aan Marineschepen.nlLater tijdens de reis zal nog een oefening met de Turkse marine plaatsvinden.

Commandeur Boudewijn Boots is nog tot en met juli 2019 commandant van SNMG2.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hoe Zr.Ms. De Ruyter de ballistische raket volgde