Marineschepen.nl
 
   
 

Record voor Zr.Ms. Groningen: 5 drugsvangsten in een maand


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-10-2020 | Laatst aangepast: 01-10-2020


Zr.Ms. Groningen heeft afgelopen zaterdag en maandag opnieuw drugstransporten onderschept. Dat waren het vierde en vijfde onderschepte drugstransport door het stationsschip in het Caribisch gebied sinds 8 september, zo meldde Defensie vanavond. Op basis van statistieken die Marineschepen.nl bijhoudt kan gemeld worden dat dit een record is.

Zr.Ms. Groningen
Zr.Ms. Groningen met een onderschepte go-fast. Op de achtergrond een FRISC. (Foto: Zr.Ms. Groningen)

Niet eerder onderschepte een Nederlands marineschip -sinds de telling begon in 1974- in een maand vijf drugstransporten, laat staan in twintig dagen. Zr.Ms. Amsterdam (2013), Zr.Ms. Friesland (2015) en Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn (2016) deelden tot op heden de eerste plaats met vier onderscheppingen in een maand. De Groningen staat nu alleen aan kop. (Zie ook toelichting onderaan deze pagina.)Net als de eerste drie drugsbusts werkte Zr.Ms. Groningen bij nummer vier en vijf in het Caribisch gebied samen met andere eenheden. Afgelopen zaterdag en maandag was dat echter met het Britse ondersteuningsschip RFA Argus, dat sinds enkele maanden in de West is om drugs te bestrijden en ondersteuning te leveren bij eventuele natuurrampen. RFA Argus beschikt over een boordhelikopter en deze heli spotte een go-fast.

Ook de heli werd gezien en de vermoedelijke smokkelaars gooiden de lading over boord en gingen er op hoge snelheid vandoor. Twee FRISC's van Zr.Ms. Groningen wisten de go-fast echter te onderscheppen. Later werd de lading drugs uit zee gevist. De drie verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Nederland werkt bij counterdrugsoperaties samen met de VS en heeft in het verleden afgesproken dat verdachten van drugssmokkel op zee, worden overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.Ook dat lot trof de verdachten van de go-fast die maandag een vracht verdovende middelen bij zich hadden. Opnieuw werkte Zr.Ms. Groningen samen met RFA Argus en haar helikopter. Weer moesten de go-fasts het afleggen tegen de FRISC's van de marine. Dit keer betrof het een grotere vangst, sterker nog, de grootste vangst van Zr.Ms. Groningen ooit: 1750 kg cocaÔne en (een primeur) 29 kilo crystal meth.

Volgens Defensie heeft de Groningen in twintig dagen ongeveer 3.000 kg drugs van zee gehaald.

Drugsstatistieken
Marineschepen.nl houdt al jaren de statistieken bij van onderschepte drugstransporten door marineschepen. Het gaat dan om onderscheppingen die publiek bekend zijn gemaakt. Dat zijn, sinds 1974, zo'n 80 onderscheppingen. Er is meer dan 125.000 kg drugs door marineschepen onderschept, bijna alles in West. Opvallend genoeg begon de Nederlandse marine pas eind jaren '90 serieus met het onderscheppen van drugstransporten in het Caribisch gebied.

De optie om de marine in te zetten tegen drugs werd in 1991 serieus besproken toen de Verenigde Staten Nederland om hulp hadden gevraagd bij het opsporten van drugstransporten. Tot dat moment wilde de marine zich alleen richten op Defensie-taken. De marine stelde toen voor om Orion patrouillevliegtuigen van de Marineluchtvaardienst in te zetten, naast F27 vliegtuigen en uiteraard schepen. In 1992 werden al de eerste successen geboekt, maar de marine verkende toen nog alleen maar, de daadwerkelijke onderscheppingen werden aan de autoriteiten overgelaten, voor zover mogelijk.

Vanaf 2000 zijn structurele drugsvangsten te zien. Sindsdien heeft de marine vele drugstransporten onderschept, maar het duurde nog twintig jaar voor een schip dat vijf keer in drie weken deed.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Twee drugsbusts in drie dagen