Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Karel Doorman naar Caribisch gebied voor 'coronahulp'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-04-2020 | Laatst aangepast: 09-04-2020


Het JSS Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt maandag voor ten minste drie maanden naar het Caribisch gebied. Dat meldt Defensie vandaag. De Doorman bereidt zich al enige tijd voor op een vertrek, maar het was lang onzeker of het schip daadwerkelijk zou gaan.

DMAN
Zr.Ms. Karel Doorman voor de kust van IJmuiden. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het grootste Nederlandse marineschip gaat in het Caribisch gebied de autoriteiten ondersteunen tijdens de coronacrisis "wanneer de situatie daar om vraagt", zo schrijft Defensie. Afgelopen vrijdag vertok het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland al, dat het huidige stationsschip Zr.Ms. Groningen gaat aflossen.Met de Zeeland kan de Doorman ingezet worden voor allerlei logistieke activiteiten. "Daarnaast kan het marineschip de kustwacht ondersteunen bij de maritieme grensbewaking en kan zij als uitvalsbasis dienen bij het ondersteunen van de openbare orde door personeel en materieel snel aan land te zetten." Pas in de laatste plaats noemt Defensie de medische faciliteiten van het schip. De Doorman zal namelijk niet worden ingezet om coronapatiŽnten op te vangen, maar zal zich vooral richten niet-coronapatiŽnten.

Overigens kan de Karel Doorman ook de Franse en Britse marineschepen in het gebied bevoorraden op zee. Frankrijk stuurde eerder helikoptercarrier Dixmude (Mistralklasse) en namens het Verenigd Koninkrijk is RFA Argus onderweg.Het duurde even voor het besluit werd genomen, naar verluidt omdat verschillende ministeries in Nederland en autoriteiten in het Caribisch gebied nog aan het overleggen waren. Er waren wel diverse bijstandsverzoeken ingediend.

Ook voor de bemanning van de Doorman was nog lang onduidelijk of ze echt zouden gaan. Pas vanavond werd meer bekend gemaakt over de plannen. Het schip had zich al wel voorbereid en is de bemanning ruim twee weken in quarantaine. Voor hen is de reis dus eigenlijk al begonnen.Nadat in een tijdsbestek van vijf dagen de eerste varende tests na het benoemd onderhoud van de Doorman werden gehaald, moest de bemanning van de Doorman door andere spreekwoordelijke hoepels springen. De afgelopen tijd werd veel aandacht besteed aan het oefenen met helikopters. Dat gebeurde eerst bij de NBCD-school en afgelopen vrijdag vertrok Zr.Ms. Karel Doorman naar zee om daar met helikopters te oefenen (VLICOZEE).

Die helikopterkwalificaties hebben alles te maken met dat de Doorman eenmaal in het Caribisch gebied veel gebruik zal maken van de heli's. Voor deze inzet wordt het JSS uitgerust met twee Cougar-helikopters.

Het is voor de Karel Doorman de derde 'Westreis' in vijf jaar. De eerste keer was in 2015 als onderdeel van een reis over de Atlantische Oceaan. De tweede keer volgde in 2017 nadat orkaan Irma verwoestingen had aangericht in het Caribisch gebied.
Ook is het de derde keer dat de 'A833' de opwerkperiode moet onderbreken in verband met een crisis, steeds in een ritme van drie jaar: Ebola 2014, Irma 2017, Corona 2020.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Bemmanning DMAN in quarantaine

DMAN mogelijk naar de West

Zr.Ms. Karel Doorman