Marineschepen.nl
 
   
 

Ook Zr.Ms. Karel Doorman naar NAVO-vlootverband


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-05-2022 | Laatst aangepast: 07-05-2022


Zr.Ms. Karel Doorman heeft vandaag Den Helder verlaten om zich aan te sluiten bij het NAVO-eskader SNMG1, dat maakte Defensie vanmiddag bekend. Het grootste Nederlandse marineschip zal zorgen voor bevoorrading op zee en dient als helikopterplatform. Als de Doorman in de Oostzee aansluit, wordt het JSS het vierde Nederlandse marineschip in die wateren.

Karel Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman op archiefbeeld. (Foto: Defensie)

Sinds het begin van de oorlog in Oekra´ne opereert het permanente NAVO-eskader SNMG1 (Standing NATO Maritime Group 1) voornamelijk in de Oostzee. Gisteren meerdere het eskader af in Swinoujscie, Polen. De schepen, het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŰn, het Canadese fregat HMCS Halifax, het Duitse korvet FGS Erfurt en de Duitse tanker FGS Spessart, staan onder leiding van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande.
Het eskader bracht eerder een bezoek aan Riga (Letland) en Stockholm (Zweden).Van de Sande krijgt daar dus Zr.Ms. Karel Doorman bij. Het joint support ship heeft twee NH-90 helikopters aan boord. Het "boardingteam en force protection-element" bestaat uit 30 militairen van het Duitse Seebataillon, zo liet Defensie weten. In totaal zijn er ongeveer 250 militairen aan boord.

De Karel Doorman is momenteel het enige Nederlandse marineschip dat ontworpen is voor bevoorradingen op zee. Het schip heeft ruimte voor 7.700 ton scheepsdieselolie. Daarnaast biedt het ruimte aan meerdere helikopters (en Osprey-vliegtuigen).Extra NAVO-activiteit in noordelijke wateren
Behalve SNMG1 is ook het permanente NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje in de Oostzee, met onder andere mijnenjager Zr.Ms. Schiedam. SNMCMG1 was afgelopen week actief met het ruimen van historische explosieven voor de kust van Estland. Daarvoor was een bezoek gebracht aan de Finse hoofdstad Helsinki.

Ook Zr.Ms. Rotterdam is in de Oostzee. Het landing platform dock (LPD) is daar in de laatste fase van de Duitse oefening Schneller Adler bezig. Deze oefening draait om het evacueren van personen uit een conflictgebied per boot en helikopter.

Verder vertrok maandag M-fregat Zr.Ms. Van Amstel richting Noorse wateren. In de Noorse Zee zijn meerdere NAVO-schepen actief sinds het begin van de oorlog in Oekra´ne. Het Deense fregat KDM Absalon, het Belgische M-fregat BNS Leopold I en het Duitse korvet FGS Oldenburg liggen dit weekend samen met de Van Amstel in het besneeuwde Tromso.

Veel vaarprogramma's zijn aangepast door de oorlog. Zijn dan alle Nederlandse marineschepen in noordelijke wateren? Nee. Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn oefende voorbije weken met Amerikaanse eenheden en bracht eerder deze week een bezoek aan Mayport, Florida.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Van de Sande commandant SNMG1