Het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman zal aanstaande vrijdag 26 juni weer in Den Helder afmeren. Het schip werd de afgelopen maanden in het Caribisch gebied ingezet ter ondersteuning van de lokale autoriteiten, aanvankelijk vooral bedoeld voor ondersteuning in strijd tegen het coronavirus. De Doorman zou minstens drie maanden wegblijven, dat is korter geworden.
Ondanks de coronacrisis volgden vele journalisten het vertrek van het grootste Nederlandse marineschip vanaf de kade, toen de Doorman op 13 april de haven van Den Helder verliet. In de weken daarvoor was steeds duidelijker geworden dat de Karel Doorman naar het Caribisch gebied zou worden gestuurd. De vrees was dat het coronavirus in die regio hard zou toeslaan.
De Doorman arriveerde op 24 april en leverde onder de noemer 'Carib Support' diverse vormen van ondersteuning waaronder transport. De mariniers van het 12e Raiding Squadron werden op Sint Maarten door lokale autoriteiten ingezet om hen te helpen bij het handhaven van de openbare orde.
Het Caribisch gebied werd minder hard geraakt door het coronavirus dan gedacht en de inzet van Zr.Ms. Karel Doorman richtte zich niet alleen op de strijd tegen het virus, de medische capaciteiten van het schip zijn er niet voor gebruikt en het JSS heeft wel een bijdrage geleverd aan maritieme grensbewaking. Ook de Cougar-helikopters werkten daar aan mee.
Net als de Franse bijdrage aan de strijd tegen corona in de West, zal Zr.Ms. Karel Doorman dus eerder terugkeren dan vooraf gedacht. Toen werd gesproken over minstens drie maanden, met eventueel een verlenging in verband met het orkaanseizoen. Met de modernisering van Caribisch ondersteuningsvaartuig Zr.Ms. Pelikaan in Nederland, is Zr.Ms. Zeeland nu als enige Nederlandse marineschip in het Caribisch gebied.
Tijdens de reis kwam de Karel Doorman negatief in het nieuws nadat er aangiftes waren gedaan tegen een bemanningslid wegens ongewenste intimiteiten. Over het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee is nog niets bekend.
Zodra de Doorman aanstaande vrijdag is afgemeerd in de Nieuwe Haven en de bemanningsleden van boord mogen, is dat ongeveer drie maanden nadat zij aan boord stapten en de quarantaine begon ter voorbereiding op de mogelijke inzet. Dat betekent niet dat de bemanning al die tijd aan boord is gebleven, naarmate de reis vorderde zijn de regels versoepeld en konden de mannen en vrouwen van het JSS meerdere keren op Aruba en Bonaire van boord. Vrijdag opnieuw, maar dan zijn ze thuis.