Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Rotterdam naar Afrika voor veiligheid en handel

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 03-08-2013

Het Landing Platform Dock Zr.Ms. Rotterdam vertrekt eind augustus richting West-Afrika voor de oefening African Winds 2013. Deze oefening maakt deel uit van het grotere "Africa Partnership Station", een internationale missie om de veiligheid in de Afrikaanse wateren en kustregio's te verbeteren door samenwerking met lokale autoriteiten. Juist in de West-Afrikaanse wateren is piraterij toegenomen.

De oefening van het LPD wordt gecombineerd met een handelsmissie in samenwerking met het Netherlands African Business Council (NABC) en de diverse Nederlandse ambassades. De Rotterdam fungeert tijdens de verschillende havenbezoeken als beursvloer waar Nederlandse bedrijven met Afrikaanse organisaties zaken kunnen doen.


Rotterdam LPD
Een archieffoto van Zr.Ms. Rotterdam, het eerste Landing Platform Dock van de marine uit 1996. (Foto: Koninklijke Marine)

Zr.Ms. Rotterdam is niet het eerste Nederlandse schip dat in het kader van Africa Partnership Station naar de Afrikaanse westkust vertrekt. Eerder, in 2009, was Zr.Ms. Johan de Witt (het eerste niet-Amerikaanse) vlaggenschip van het Africa Partnership Station (APS).



APS is een intitatief van de Amerikaanse marine om samen met Afrikaanse kustwachten en marines te werken aan een veiligere maritieme omgeving. Sinds 2007 zetten marineschepen koers naar Afrikaanse wateren waar zij actief meehelpen aan het verbeteren van de infrastructuur, uiteenlopende maritieme lessen geven, oefenen en bijdragen aan bewustwording van het belang van veiligheid op zee.

Behalve Amerikaanse en Nederlandse marineschepen, doen ook Belgische schepen mee aan APS-missies. Eerder dit jaar was BNS Godetia een aantal maanden actief voor de Afrikaanse kust.

Krijger, koopman, diplomaat
Voor de oefening African Winds 2013 stappen zo'n 300 mariniers uit Nederland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje aan boord van de Rotterdam, evenals eenheden van onder andere het CIMIC-bataljon voor civiel-militaire samenwerking. Tijdens de bijna 3 maanden durende reis zal geoefend en getraind worden met zes West-Afrikaanse kuststaten. Eén daarvan is Marokko, waarmee de Rotterdam volgens Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans enkele kleinschalige amfibische en anti-piraterij oefeningen mee zal houden.

Behalve oefenen en het verbeteren van de veiligheid in de regio, is de Rotterdam ook onderdeel van een handelsmissie. Dit komt vaker voor bij oefenreizen van de marine (zie bijvoorbeeld de Fairwindreizen). Het 166 meter lange schip zal in september en oktober diverse havens aan doen en fungeren als beursvloer waar Nederlandse bedrijven actief in onder andere de offshore, transport en infrastructuur met Afrikaanse organisaties zaken kunnen doen.

African Winds
African Winds 2013 leidt Zr.Ms. Rotterdam langs Marokko, Senegal, Ghana en Nigeria (rode punaises). De Johan de Witt is aan de oostkust nabij Somalië (gele punaise).

Piraterij
Waar handel en marine op een andere manier samenkomen is de bestrijding van piraterij. De Rotterdam heeft in deze wateren nog voldoende werk.

Want juist aan deze westkust van Afrika is de piraterij toegenomen, terwijl de Somalische piraten (aan de oostkust dus) steeds meer in toom worden gehouden. Volgens cijfers van Oceans Beyond Piracy werden in 2012 851 zeevarenden aangevallen door Somalische piraten en 966 aan de andere kant van Afrika.



De Westafrikaanse piraten opereren bovendien anders dan hun oostelijke counterparts. Terwijl de Somalische piraten vooral geld verdien(d)en met losgeld voor schepen die ze vasthouden, beroven de piraten uit landen als Nigeria de opvarenden van hun bezittingen en/ of het schip. Er is aan die kusten geen plaats om grote hoeveelheden schepen vast te houden in afwachting tot losgeld is betaald. Wel worden bemanningsleden gegijzeld en ladingen (van gestolen schepen) verkocht op de zwarte markt.
Al zijn beide piratengroepen geweldadig en bewapend, de Westafrikanen lijken het geweld nog iets minder te schuwen. De afgelopen jaren zijn vijf zeevarenden omgebracht door piraten.

Vanaf september zijn de twee Nederlandse LPD's ingezet in Afrikaanse wateren, met de Rotterdam aan de westkust en de Johan de Witt aan de oostkust waar het strijdt tegen piraterij.

BNS Godetia voor de kust van West-Afrika begin 2013.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Rotterdam
Zr.Ms. Johan de Witt