Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Rotterdam naar Middellandse Zee, uitstel modernisering



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-09-2016 | Laatst aangepast: 12-09-2016


Zr.Ms. Rotterdam zal het grootste deel van het najaar in de Middellandse Zee zijn, waar het onder andere een opdracht krijgt in het kader van de migratiecrisis. Eerder zou het schip de oefening African Winds dragen, maar die werd begin dit jaar geannuleerd. Bovendien wordt het LPD niet in 2017 gemoderniseerd, maar in 2018.

Rotterdam
Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Defensie)

'Lees voor kip: konijn,' is een bekende uitdrukking bij de marine. Het betekent dat de plannen op het laatste veranderd zijn en die term zal ook afgelopen periode weer veel gebruikt zijn op het amfibisch transportschip. Zr.Ms. Rotterdam zal namelijk na de al langer geplande oefening Emerald Move in de Middellandse Zee, in het gebied blijven. De Rotterdam gaat aan Operatie Sophia deelnemen, één van de missies die zich richten op de vluchtelingenstroom.



In de Middellandse Zee zijn op dit moment drie grote operaties gaande: Operatie Sohia van FRONTEX, Operatie Triton van EUNAVFOR MED en de NAVO-operatie.

Die laatste richt zich voornamelijk op het waarnemen en melden van bootjes in de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland, eventuele migranten worden teruggestuurd naar Turkije. Momenteel is het fregat Zr.Ms. De Ruyter het stafschip van het NAVO-eskader. Triton richt zich voornamelijk op de wateren ten zuiden van Italië en bewaakt de Europese buitengrenzen.

Operatie Sophia is van de Europese Unie en richt zich vooral op terrorismebestrijding en smokkelactiviteiten in het midden van de Middellandse Zee tussen Italië, Tunesië en Libië. Trainers uit verschillende landen zullen aan boord van het LPD leden van de Libische Kustwacht opleiden.

De schepen van Triton en Sophia komen in de praktijk veel bootjes met migranten tegen, die vrijwel allemaal in nood zijn. Zij moeten dan hulp bieden en zetten de geredde mensen af in Italië.

Sophia, Triton en Navo
De operatiegebieden van de drie operaties. (Bron: EU Committee House of Lords)

Weer uitstel modernisering
In 2017 zou Zr.Ms. Rotterdam gemoderniseerd worden, maar de instandhouding wordt verplaatst naar 2018. Dat bevestigde een Defensiewoordvoerder eerder deze week tegenover Marineschepen.nl.

Het instandhoudingsprogramma Zr.Ms. Rotterdam (IP RDAM) wordt dan tegelijk uitgevoerd met groot onderhoud dat al voor 2018 gepland stond. Dat lijkt een logische zet, maar bij het instandhoudingsprogramma van de onderzeeboten was juist het uitvoeren van onderhoud en het IP een lastige klus. Daar moet wel vermeld worden dat het om totaal ander type schepen gaat.

Hoe dan ook zal de bijna 20 jaar oude Rotterdam langer moeten doorvaren zonder volledige update (in 2015 was al wat vernieuwd). Het is niet de eerste keer dat de modernisering wordt uitgesteld: eerder was een IP gepland in 2013. Door de bezuinigingen van 2011 werden die echter uitgesteld.

In 2018 zal de Rotterdam dan echt worden gemoderniseerd. Deze update houdt onder andere de nieuwe Thales NS100 radar in, een Elbit Systems DCOMPASS infraroodcamera, een volledig vernieuwde en geïntegreerde commandocentrale en amfibische centrale, plus nieuwe software en communicatiemiddelen.



Ook geen African Winds
In juni dit jaar meldde Marineschepen.nl al dat de oefening African Winds niet doorging omdat de begroting sluitend gehouden moest worden. De missie in de Middellandse Zee is geen oefening en wordt niet volledig door CZSK betaald, dat lijkt de reden waarom deze nieuw geplande missie wel door kan gaan. Al wilde Defensie hier niet op reageren.

Zr.Ms. Rotterdam zou na de oefening Emerald Move half oktober koers zetten richting Afrika. In nauwe samenwerking met Buitenlandse Zaken was een programma opgesteld dat het LPD via Marokko naar Senegal, Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Kaapverdië zou voeren. De Rotterdam zou dan, als onderdeel van African Partnership Station (APS) een bijdrage leveren aan het trainen van marines en kustwachten ter verbetering van de veiligheid van de Afrikaanse westkust. Tegelijkertijd zouden de geëmbarkeerde Nederlandse, Britse en Amerikaanse mariniers, plus Belgische paracommando's een groot aantal oefeningen doen op zee en op land. Tot slot zou een grote rol zijn weggelegd voor handelsmissies in samenwerking met ambassades.

In maart werd deze oefening geannuleerd.

Zr.Ms. Rotterdam zal van oktober t/m december aan de missie in de Middellandse Zee deelnemen. In september vertrekt het schip uit Den Helder voor Emerald Move.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Rotterdam
African Winds geannuleerd