Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Rotterdam op zee in storm Ciara


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-02-2020 | Laatst aangepast: 09-02-2020


Terwijl de meeste marineschepen binnen lagen, is Zr.Ms Rotterdam vandaag op zee terwijl de storm Ciara over Noord-West Europa trekt. Het amfibisch transportschip ging tegen het einde van de ochtend (Nederlandse tijd) voor anker ten zuiden van Engeland. De Rotterdam is voor een belangrijk onderdeel van het opwerkprogramma op weg naar Plymouth.

Zr.Ms. Rotterdam
Het Landing Platform Dock (LPD) Zr.Ms. Rotterdam in juli 2019, met een haast vlakke Noordzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Update: Zr.Ms. Rotterdam is een anker verloren. Zie hieronder meer.

Zaterdag, een dag voor de eerste storm in Nederland met een naam arriveerde, verliet het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam de haven van Den Helder. Het schip is druk bezig met het opwerkprogramma na een modernisering die ruim een jaar duurde. Met een grotendeels nieuwe bemanning is het schip, zoals gebruikelijk na een lange werfperiode, weer vanaf nul begonnen. Een intensief opwerkprogramma moeten schip en bemanning klaarstomen voor eventuele inzet.



Een belangrijk onderdeel van de opwerkperiode is de Flag Officer Sea Training (FOST) in Plymouth waar team-Rotterdam stevig aan de tand gevoeld zal worden. De FOST staat de komende weken t/m half maart op het programma en daar moet het 166-meter lange schip voor in Plymouth zijn. Ondanks de barre weersomstandigheden werd besloten om toch de reis te maken.



Zr.Ms. Rotterdam
Zr.Ms. Rotterdam vanmiddag. (Foto: Zr.Ms. Rotterdam)



De storm zou op zee zwaarder zijn dan verwacht. Onderweg kreeg het schip te maken met golven van zo'n 12 meter hoog. Opvallend is dat terwijl de golven over de bak, slaan bemanningsleden aan het werk lijken te zijn met de ankerketting.



Vrijdag plaatste Marineschepen.nl een artikel over een Deens fregat dat beschadigd was geraakt in een storm. Lezers van de site haalden herinneringen op van soortgelijke Nederlandse incidenten in het verleden. Volgens de marine kan de Rotterdam deze storm echter wel hebben.



Een dag eerder vertrok het schip dus vanuit Den Helder. En de Rotterdam had enige haast, zo bleek uit de beelden na vertrek.

Zr.Ms. Rotterdam
Het bakboordsanker ging vanochtend verloren door de storm. Dit is het stuurboordsanker op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)



Anker verloren
Vanochtend is Zr.Ms. Rotterdam voor anker gegaan aan de zuidkust van Engeland. Bij die procedure verloor het een anker. Een woordvoerder van de marine lichtte de gebeurtenis als volgt toe: "Tijdens een geplande ankermanoeuvre nabij Plymouth heeft een onderdeel van de ankerinstallatie niet goed gewerkt, waardoor we het anker hebben achtergelaten op de ankerpositie." Er zijn geen gewonden gevallen en er was ook geen andere schade. Zr.Ms. Rotterdam is "voornemens om het anker binnenkort te lichten en weer aan boord te nemen."



Op de beelden is te zien dat de ankerketting na enige tijd tot stilstand komt. Daarna gaat het mis en schiet de ketting los, waarna anker en ketting verloren gaan.



Schade in de Nieuwe Haven
Storm Ciara kostte niet alleen het anker van Zr.Ms. Rotterdam (tot het schip het anker weer terug vindt). Ook is er schade in de Nieuwe Haven in Den Helder. Zr.Ms. Karel Doorman, met 205 meter het grootste Nederlandse marineschip, lag in de haven maar ving zoveel wind dat een bolder op de steiger afbrak.

Nieuwe Haven
De combinatie van Ciara en Zr.Ms. Doorman werd de bolder te veel.

Een minder spectaculaire schade was het instorten van een fietsenhok op het haventerrein.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Filmpjes van schepen in storm

RDAM na onderhoud weer naar zee

Zr.Ms. Rotterdam