Marineschepen.nl
 
   
 

Zuid-Korea stelt eerste onderzeeboot met ballistische raketten in dienst


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 16-08-2021 | Laatst aangepast: 16-08-2021


Zuid-Korea heeft haar vloot uitgebreid met een nieuwe onderzeeboot. De Dosan Ahn Chang-ho is een dieselelektrische onderzeeboot met de capaciteiten om ballistische raketten af te vuren. Het is de eerste keer dat Zuid-Korea er zelf in slaagt om een dergelijke boot te vervaardigen. De onderzeeboot wordt vanaf augustus 2022 ingezet. Het is de eerste in een serie van drie onderzeeboten van de Dosan Ang Chang-hoklasse (Ook wel bekend als de Chanbogo-III klasse).

Dosan Ahn Chang-ho
De Dosan Ahn Chang-ho werd afgelopen vrijdag in dienst gesteld (Foto: Zuid-Koreaanse marine)

Het betreft hier een zogenaamde SSB (submersible ship ballistic). Dit betekent dat het geen nucleaire onderzeeboot is, maar dat deze wel in staat is om ballistische raketten te lanceren van onder het wateroppervlak. Uit openbare bronnen is nog niet gebleken dat Zuid-Korea beschikt over ballistische raketten met kernlading. Al sinds de jaren '70 heeft Zuid-Korea de wens om zelf over kernwapens te beschikken, maar lange tijd golden daar restricties voor vanuit de Verenigde Staten. Op 21 mei maakte de Amerikaanse president Joe Biden en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In bekend dat deze beperkingen opgeheven worden. Waarschijnlijk worden de onderzeeboten van de Dosan Ang Chang-hoklasse in de toekomst uitgerust met nucleaire wapens.De Verenigde Staten waren aan het einde van de jaren '50 van de vorige eeuw het eerste land dat over onderzeeboten met ballistische raketten beschikte. Het grote voordeel van een dergelijke boot is dat het zeer moeilijk is voor de vijand om deze uit te schakelen. Locaties van Raketinstallaties op land zijn veelal bekend, maar de positie van een onderzeeboot niet. Tegenwoordig beschikken zeven landen over onderzeeboten met ballistische kernraketten.Volgens de Zuid-Koreaanse marine gaat de Dosan Ahn Chang-ho een actieve rol vervullen binnen het strategische wapensysteem van Zuid-Korea tegen dreigingen van buitenaf. De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen maanden wederom opgelopen en Noord-Korea zou in een vergevorderd stadium zijn van de ontwikkeling van haar eerste eigen dieselelektrische onderzeeboot met kernraketten.

De Dosan Ahn Chang-ho is vernoemd naar een Koreaanse onafhankelijkheidsstrijder uit de negentiende en twintigste eeuw, ten tijde van de Japanse imperialistische periode. De onderzeeboot heeft zes torpedobuizen en zes cellen met verticale lanceerrichting. Deze zijn voor zowel kruisvluchtwapens als balistische raketten geschikt. De maximale snelheid van de boot is twintig knopen en hij kan twintig dagen achtereen onder water blijven. Aan boord is er plaats voor vijftig bemanningsleden. De waterverplaatsing van de Dosan Ahn Chang-ho is 3.750 ton.

Lithium-Ion
De Dosan Ahn Chang-ho is de eerste niet-Japanse onderzeeboot die gebruik maakt van lithium-ion batterijen. Normaal gesproken maken dieselelektrische onderzeeboten gebruik van loodzuurbatterijen. Deze moeten echter vaker worden opgeladen dan lithium-ion batterijen. Laatstgenoemde batterijen hebben een hogere energiedichtheid, maar het nadeel is dat er risico op ontbranding bestaat. Japan heeft de eerste onderzeeboot met lithium-ion batterijen recent in dienst gesteld. Het is een nieuwe ontwikkeling bij onderzeeboten, veiligheid is het grote probleem van deze batterijen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen