Marineschepen.nl
 
   
 

Zuid-Koreaanse destroyer al bij Straat van Hormuz na inbeslagname tanker


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-01-2021 | Laatst aangepast: 05-01-2021


Zuid-Korea heeft snel gereageerd op de inbeslagname van de Zuid-Koreaanse tanker in de Straat van Hormuz gisteren. Vanochtend vroeg is torpedobootjager Choi Young begonnen aan de operatie nabij Iraanse wateren. Seoul kon snel handelen omdat het marineschip in de regio was voor anti-piraterijoperaties.

Choi Young
ROKS Choi Young is een van de zes KDX-II destroyers, in dienst gesteld in de periode 2003-2008. De schepen hebben een waterverplaatsing van 6500 ton en een lengte van 150 meter. Niet alleen qua afmetingen zijn de schepen vergelijkbaar met een LCF, ook de wapensystemen komen redelijk overeen (inclusief Goalkeeper), maar hebben zij wel Hyunmoo III kruisvluchtwapens waarmee zij doelen op land kunnen bestoken en RAM-launchers. Het ontbreekt de schepen echter aan een geavanceerd sensorpakket: de MW-08 radar van Thales is vergelijkbaar met die op de M-fregatten en ook de STIR is als doelaanwijsradar (eveneens van Thales) toch van een ander kaliber dan de APAR van een LCF. De Choi Young was eerder op Marineschepen.nl te zien als bevroren destroyer. (Foto: Amerikaanse marine)

De reactie vanuit Zuid-Korea volgt op de inbeslagname van de MT Hankuk Chemi door de marine van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGN), gisteren. De tanker voer gisteren in oostelijke richting, de Perzische Golf uit, toen snelle boten van de IRGN en een helikopter het schip naderden. Volgens Iran had de tanker zich schuldig gemaakt aan milieuvervuiling en moest daarop geŽnterd worden. De Hankuk Chemi werd vervolgens naar de Iraanse havenstad Bandar Abbas gedirigeerd.Terwijl Zuid-Koreaanse diplomaten koortsachtig werken aan een oplossing om de tanker en de twintig bemanningsleden via diplomatieke weg te bevrijden, kreeg de destroyer Choi Young opdracht om op te stomen richting de Straat van Hormuz. Overigens, zo meldde een bron aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, niet om met geweld de tanker terug te veroveren, maar om eventueel vrijgelaten bemanningsleden op te kunnen vangen.De Choi Young (of Choe Yeong) is een Chungmugong Yi Sun-sinklasse destroyer, ook wel bekend als KDX-II, en was maandag nog bezig met anti-piraterijoperaties in de Golf van Aden. De destroyer kon zich daardoor in no-time in het nieuwe operatiegebied melden. Dat gebeurde afgelopen nacht (Nederlandse tijd) dan ook.

USS Nimitz toch niet weg
De laatste weken werd al met zorg naar de Golfregio gekeken. Enkele weken terug was een Iraanse atoomgeleerde gedood bij een aanval, en zondag was het een jaar geleden dat een Iraanse generaal was gedood door een drone-aanval. Als waarschuwing voor Iraanse represailles had Amerika B-52 bommenwerpers, als show of force, in internationaal luchtruim maar wel in de buurt van Iran laten vliegen. Ook werd bekend gemaakt dat onderzeeboot USS Georgia (Ohioklasse) in de wateren rond de Straat van Hormuz opereert, samen met andere Amerikaanse schepen en naar verluidt een IsraŽlische onderzeeboot.

Kort daarna besloot de Amerikaanse minister van Defensie de druk op Iran niet verder op te voeren en de carrier USS Nimitz (Nimitzklasse) toch terug naar huis te sturen, terwijl stemmen op gingen in Washington om het vliegkampschip ook naar de Straat van Hormuz te laten opstomen. Het schip zou na een extreem lange tijd op zee eind 2020 al koers moeten zetten naar huis en daar werd dus toe besloten.

Maar dat besluit is gisteren teruggedraaid. Behalve de inbeslagname van de tanker, werd ook bekend dat Iran meer uranium is gaan verrijken (en tussendoor was er een kleefmijn op een koopvaardijschip gevonden). Daarop is besloten om USS Nimitz toch in de regio te houden.

Ook de Choi Young zal nog even blijven en het is weer afwachten hoe deze kwesties gaan aflopen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Iraanse marine entert koopvaardijschip

Zuid-Koreaans marineschip bevroren