Marineschepen.nl
 
   
 

Zuid-Koreaanse marineschepen dit weekend in Rotterdam


Bericht geplaatst: 28-10-2015
Laatst aangepast: 01-11-2015


Twee Zuid-Koreaanse marineschepen liggen dit weekend in Rotterdam. Zaterdag 31 oktober en woensdag 4 november liggen de destroyer en de bevoorrader aan de Wilhelminapier. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zijn beide schepen WEL open voor publiek: op zaterdag én zondag van 1200 - 1600 uur kunt u een kijkje nemen aan boord.

Zuid-Korea
Een Chungmugong Yi Sun-sinklasse torpedobootjager. (Foto: US Navy)

Correctie op eerder bericht: de schepen zijn a.s. zaterdag én zondag open voor publiek

Dit weekend wacht Rotterdam zeer bijzonder bezoek, en wel van de Zuid-Koreaanse destroyer Kang Gam Chan en bevoorrader Dae Cheong. De schepen met in totaal 630 bemanningsleden aan boord komen vanuit de Franse haven Cherbourg, waar zij tot en met vrijdag zullen liggen, richting Nederland. Zaterdag zullen zij afmeren aan de Wilhelminapier.Lange reis
De reis van de schepen markeert de 70e verjaardag van de onafhankelijkheid van Zuid-Korea en is een opleidingsreis voor 140 adelborsten, ofwel marineofficieren in opleiding aan de Zuid-Koreaanse marine academie. Eind augustus vertrokken de schepen onder leiding van de Zuid-Koreaanse schout-bij-nacht Kim Jong Sam voor een reis die de mannen en vrouwen langs maar liefst 16 havens voert in 15 landen: China, Thailand, India, Saoedi-Arabië, Egypte, Turkije, Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Canada, Verenigde Staten (New York), Colombia, Mexico en Hawaï. De totale afstand bedraagt ruim 30.000 zeemijlen (ofwel meer dan 55.560 km).Destroyer Kang Gam Chan
De destroyer Kang Gam Chan is een relatief nieuw schip; het werd in 2007 in dienst gesteld als vijfde en één-na-laatste van de Chungmugong Yi Sun-sinklasse. De schepen maken deel uit van een groot nieuwbouwprogramma van destroyers voor de Zuid-Koreaanse marine, van in totaal 12 nieuwe torpedobootjagers verdeeld over drie klasses. De eerste, uit 1998 was de KDX-I, daarna volgde vanaf 2003 KDX-II en sinds 2008 komen de meest geavanceerde torpedobootjagers in dienst met als projectnaam KDX-III. Die laatste vormen de indrukwekkende Sejongdaewangklasse destroyers.

De Chungmugong Yi Sun-sinklasse behoort tot de tweede groep, KDX-II, en is minder indrukwekkend dan de schepen van het meest recente project. Toch meet de torpedobootjager die in Rotterdam zal afmeren zo'n 150 meter, met een waterverplaatsing van 5,500 ton. Langer en zwaarder dus dan onze De Zeven Provinciënklasse.


Beelden van lanceringen vanuit de verticale lanceerinrichting en van de RAM.

Bij veel andere vergelijkingen met de even oude Nederlandse fregatten komen de KDX-II overigens niet als winnaar uit de bus. Deze Zuid-Koreaanse destroyers zijn bijvoorbeeld niet voorzien van de meest moderne sensoren. De Raytheon AN/SPS-49(V)5 radar voor de lange afstand, is een ouderwetse 2D radar die stamt uit de jaren '70. Er staan ook Nederlandse sensoren op, van Thales Nederland, en wel een MW08 3D radar voor doelsinformatie en twee goede oude STIR's om luchtdoelen aan te wijzen. (De STIR's zijn eenvoudig te herkennen: de twee omgekeerde schotels.) Deze radars waren bij de bouw van de eerste KDX-II al niet meer de meest recente radar uit het Hengelose assortiment.

Ook het aantal bemanningsleden van 300 man duidt niet op een zeer geautomatiseerd marineschip.

Met de wapensystemen is overigens weinig mis. Verstopt in 56 cellen van de verticale lanceerinrichting staan SM-2 raketten tegen luchtdoelen op middellange afstand, raketgelanceerde torpedo's en Zuid-Koreaanse Hyunmoo III kruisvluchtwapens. Daarnaast beschikken de destroyers over Harpoons tegen andere schepen en een RAM-systeem waarmee op zeer korte afstand inkomende doelen uit de lucht worden gehaald. Op de hangar van de destoyer staat de Goalkeeper, die net als een aantal van de sensoren van Thales afkomstig is.

De Dae Cheong is een 134 meter lang bevoorradingsschip van de Cheonjiklasse. Dit schip werd in 1998 in dienst gesteld en heeft inmiddels veel lange reizen gemaakt met een fregat of destroyer. Het schip heeft een waterverplaatsing van bijna 9200 ton.

Zuid-Korea
Bevoorrader Dae Cheong. (Foto: Zuid Koreaanse marine)

Wel open voor publiek
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving op deze website, zijn de schepen a.s. zaterdag en zondag wel geopend voor het publiek. Tussen 1200 en 1600 uur is iedereen welkom aan boord, dat meldde de Zuid-Koreaanse Ambassade vanochtend aan Marineschepen.nl.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
KDX-3 Sejongdaewangklasse