Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse destroyer Zumwalt voor hypersone wapens twee jaar naar werf


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-08-2023 | Laatst aangepast: 21-08-2023


De Amerikaanse torpedobootjager USS Zumwalt is zaterdag aangekomen op de werf van Ingalls Shipbuilding voor een ingrijpende verbouwing. Over twee jaar moet het schip hypersone raketten kunnen lanceren.

Zumwalt
USS Zumwalt in 2022. (Foto: Amerikaanse marine)

Al vele jaren worden de drie Zumwalt's met veel interesse gevolgd, binnen en buiten de VS. De opvallende vorm, de hoge kosten, de geavanceerde systemen en natuurlijk de opmerkelijke plottwists zorgen voor de nodige aandacht. Een van de meest opvallende wijzigingen in het programma heeft alles te maken met de verbouwing die nu staat te gebeuren: de 155mm kanons. Deze moesten over heel grote afstand superprecies doelen kunnen treffen, tegen lage kosten. Maar dat laatste lukte niet; n projectiel zou hetzelfde gaan kosten als een Tomahawk-kruisvluchtwapen.In het voorjaar van 2022 werd daarom besloten alle 155mm kanons van de schepen te vervangen door een ander nieuw systeem: hypersone raketten. Zaterdag arriveerde de Zumwalt daarom in Pascagoula bij Ingalls Shipbuilding voor modernisering van systemen en de "integratie van het Conventional Prompt Strike-wapensysteem", zo liet de Amerikaanse marine weten aan USNI News.In plaats van de twee kanons zal de Zumwalt drie lanceercellen krijgen met ieder vier Common Hypersonic Glide Bodies (C-HGB).

Het plan is om dan in 2025 de raketten te kunnen lanceren. Op dat plan is echter kritiek geuit door de Government Accountability Office, de Amerikaanse variant van de Algemene Rekenkamer. De Amerikaanse marine probeert enerzijds om de hypersone ontwikkelingen in Rusland en China te volgen en anderzijds een toegevoegde waarde voor de drie destroyers te bedenken. De Government Accountability Office wijst echter op onder andere mogelijke vertragingen doordat de hypersone wapens nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn voor integratie.

Behalve de Zumwalt, zullen ook de andere twee destroyers worden aangepast voor hypersone wapens. Dat zal gebeuren zodra er een onderhoudsperiode gepland staat. Het gaat om een ingrijpende verbouwding van het voorste deel van de schepen.
Met de nieuwe wapens moeten de schepen in korte tijd over grote afstanden belangrijke doelen kunnen aanvallen tot afstanden van 2800 km.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Tests in 2025 met hypersone raketten Zumwalt krijgt hypersone wapens

Zumwalt voor het eerst in Azi

VS test hypersoon wapen

Problemen kanons Zumwalt