Marineschepen.nl
 
   
 

Zweden versterkt defensie in Oostzee


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 27-08-2020 | Laatst aangepast: 27-08-2020


Maandag verklaarden de Zweedse strijdkrachten dat zij een 'high readiness action' hebben gestart in delen van de Oostzee. Volgens het Zweedse ministerie van Defensie gebeurt dit vanwege de toenemende militaire activiteiten van zowel Rusland als het Westen in het gebied. Volgens een woordvoerder is het doel om 'de maritieme bewaking van de Oostzee vanuit de lucht en op de zee te versterken'.

Russisch eskader
Zweden reageert op militair machtsvertoon door NAVO en Rusland, met militair machtsvertoon. (Foto: Zweedse marine)

Volgens het hoofd operaties van de Zweedse strijdkrachten Jan Thörnqvist, zijn de uitgebreide militaire operaties van Rusland en de NAVO op een schaal die niet meer zijn vertoond sinds de Koude Oorlog. Zweden is zelf geen lid van de NAVO, maar wel samenwerkingspartner en oefent ook met NAVO-eenheden. Anders vergeleken met de Koude Oorlog is bovendien dat Zweden nu lid is van de Europese Unie.Vorige week zouden vier Russische schepen gedetecteerd zijn in de buurt van Letse territoriale wateren, in dezelfde periode brachten fregatten van het NAVO-eskader SNMG1 een bezoek zou Riga. Aan het begin van deze zomer had de grote jaarlijkse oefening BALTOPS plaats, en begin augustus hield de Russische marine de jaarlijkse oefening Ocean Shield. Die was overigens offensiever van aard dan anders en kende een finale met o.a. gesimuleerde lanceringen van kruisvluchtwapens kende in de Noordzee.Meer militaire aanwezigheid
Zweden gaat zich met name richten op extra militaire aanwezigheid op het eiland Gotland en de maritieme bewaking van de Oostzee. De operaties zullen gedurende het hele jaar worden uitgevoerd. Deels zichtbaar, deels onzichtbaar wil Zweden zo beter kunnen reageren op de instabielere veiligheidssituatie in het gebied. Volgens Thörnqvist heeft ook de corona-pandemie voor toenemende onzekerheid gezorgd in de wereld, maar ook de situatie in Belarus is een nieuwe onvoorspelbare factor. "De situatie is instabieler, door conflicten geteisterd en moeilijker te voorspellen. De gebeurtenissen in Belarus herinneren ons daar opnieuw aan," zegt Thörnqvist.

In 2017 vormde Zweden voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een nieuw regiment van 350 militairen op Gotland, nadat het in 2005 was opgeheven. Daar kwamen gedurende een Russische oefening volgens Johan Wiktorin, lid van de Royal Swedish Academy of War Sciences, ook nog gevechtsvliegtuigen en tanks bij. Daarnaast werd rondom het eiland oefeningen gehouden met vier Zweedse korvetten, samen met een Finse mijnenjager.

De Zweedse strijdkrachten zeggen wel dat het risico op een aanval op Zweeds grondgebied laag is, "maar de onvoorspelbare veiligheidssituatie in de ons omringende gebieden stellen hoge eisen aan beschikbaarheid en gereedheid."

Met Finland
Ondertussen lijkt ook Finland, eveneens geen NAVO-lid, voorzichtig haar militaire gereedheid op peil te brengen. Op 19 augustus vuurde de Finse marine voor het eerst in decennia een torpedo af, vanaf FNS Tornio, een Haminaklasse fast attack craft. De torpedo, geleend van de Zweedse marine, werd afgevuurd vanaf de Tornio als onderdeel van tests na modernisering van het schip. Daarnaast zijn sinds gisteren Zweedse en Finse marineschepen samen aan het oefenen in de Oostzee.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Oefening met kruisvluchtwapens Noordzee