Marineschepen.nl
 
   
 

Russische landingsschepen hebben Oostzee verlaten, gespot bij de Grote Beltbrug


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-01-2022 | Laatst aangepast: 17-01-2022


De directeur operaties van het Zweedse ministerie van Defensie zei vanochtend op de Zweedse radio dat de Russische landingsvaartuigen, met lading, vertrokken zijn uit de Oostzee. Over de bestemming is niets bekend. Om 1100 uur voeren drie Russische landingsschepen van de Ropuchaklasse onder de Grote Beltbrug, zo was duidelijk te zien op de webcam. Opvallend is dat het om schepen van de Oostzeevloot gaat. Zr.Ms. Rotterdam kruiste maandag met ten westen van Bornholm.

Ropucha
Een Ropuchaklasse landingsschip, derde van de drie, vaart onder de Grote Beltbrug door. (Still: Storebaelt webcam )

Sinds de komst van drie extra landingsschepen afgelopen woensdag waren zes Russische landingsschepen van de Ropucha- en Ivan Grenklasse in de Oostzee of in havens gelegen aan de Oostzee. De spanning rond Oekra´ne en Rusland, en de komst van deze schepen, was voor Zweden aanleiding om "zichtbare en onzichtbare maatregelen te treffen in de Oostzee en op land" zei de Zweedse directeur operaties generaal Michael Claesson maandagochtend vroeg."Verschillende Russische landingsschepen varen in west-noordwestelijke richting en zijn op weg de Oostzee te verlaten, met verschillende soorten lading", zei Claesson tegen Zweedse media.

Enkele uren werd verder niets vernomen over de bewegingen van de landingsschepen, maar rond 11:00 uur maandagochtend waren drie Ropuchaklasse landingsschepen duidelijk te zien voor de webcams van de Grote Beltbrug, en verlieten de Oostzee.

Ropucha
Nummer 1. (Still: Storebaelt webcam )

Ropucha
Nummer 2. (Still: Storebaelt webcam )

Ropucha
En nummer 3 van de andere kant. (Still: Storebaelt webcam )

Minder goed zichtbaar was de escorte van de Deense marine in de vorm van het patrouillevaartuig KDM Diana (Dianaklasse) dat aan de westkant van het water met een kleine 10 knopen de Oostzee uit voer. De positie van het Deense fregat KDM Peter Willemoes is niet bekend, mogelijk is ook dat schip naar zee.Oostzeevloot
De foto's die spotters langs de kant hebben gemaakt tonen drie Ropucha's van de Oostzeevloot. Op de schepen vallen de namen Minsk, Korolev en Kaliningrad te lezen. Deze drie landingsschepen zijn alledrie schepen van de Oostzeevloot. Het zou dan dus niet gaan om de drie landingsschepen die vorige week woensdag de Oostzee binnenvoeren.

De vraag is uiteraard wat de bestemming van de Russische landingsschepen is: gaan landingsschepen om de zuid naar de Zwarte Zee? Dit zal in de loop van de dag of morgen waarschijnlijk duidelijker worden.

Een andere vraag is natuurlijk wat de drie schepen die woensdag arriveerden, in de Oostzee hebben gedaan of wat ze er afgeleverd hebben. Op die vragen krijgen we vermoedelijk voorlopig geen antwoord.

SNMG1
Zr.Ms. Rotterdam, het enige schip van NAVO-eskader SNMG1, is nog altijd in de Oostzee, maar is maandagochtend langzaam opgeschoven richting de Sont, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Het schip kruist er langzaam ten westen van het eiland Bornholm.

Inmiddels hebben alle landingsschepen de Oostzee verlaten, lees hier de updatecomments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Meer Russische schepen uit Oostzee

NAVO: 'Inzet RDAM is standaard'

Zweden versterkt Gotland

Zr.Ms. Rotterdam stafschip