Marineschepen.nl
 
   
 

VS sturen nieuwste wapen naar Japan

Bookmark and Share
03-12-2013

De Amerikaanse marine heeft de eerste twee P-8A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen direct overgevlogen naar de Amerikaanse vliegbasis in Japan. Afgelopen zondag landden de twee toestellen op Okinawa, slechts een paar dagen nadat bekend werd dat de Poseidons operationeel inzetbaar zijn. Dit geeft aan hoezeer de focus van de VS ligt op AziŽ en hoe hard de nieuwe "ogen en oren van de vloot" nodig zijn in de wateren waar de spanning met China oploopt.

P-8A Poseidon
De Boeing P-8A Poseidons na aankomst in Japan. (Foto: US Navy)

Woordvoerders van de US Navy benadrukten dat de komst van de twee Poseidons niets te maken heeft met de recente spanningen rond de eilandengroep die door zowel China als Japan wordt geclaimd.
De Poseidons gaan de taken van de oude P-3C Orions overnemen. Zij doen dat vanaf Kadena Air Base, waar de Orions al decennia gestationeerd zijn om de wateren rond Japan af te struinen op interessante contacten boven en onder water. Wel werd al snel duidelijk dat de Poseidons ook actief zullen zijn in juist het zeegebied rond de Senkaku-eilanden.

De komende dagen zullen nog vier van deze vliegtuigen op Okinawa arriveren voor patrouilles boven zee.Ogen en oren van de vloot
Maritieme patrouillevliegtuigen zijn namelijk bij uitstek geschikt om grote gebieden snel en nauwkeurig in kaart te brengen. Zij hebben een groot bereik en kunnen lang boven een bepaald gebied zoeken naar onderzeeboten, schepen, milieuovertredingen. Zo worden dit soort toestellen veelvuldig gebruikt in de strijd tegen drugs en tegen piraterij. Maar ook boven land hebben (ook Nederlandse marinevliegtuigen) hun diensten bewezen in bijvoorbeeld Afghanistan, waar zij met hun camera's heel scherp kunnen waarnemen. De Poseidons zijn overigens niet alleen waarnemers; zij kunnen onderzeeboten en oppervlakteschepen ook uitschakelen met torpedo's en kruisvluchtwapens.

P-8A Poseidon
Voor velen een verandering: met een straalvliegtuig jagen op onderzeeboten. (Foto: US Navy)

Vervanger van de oude Orion
Boeing won in 2004 de competitie voor de nieuwe generatie maritieme patrouillevliegtuigen met het ontwerp van de Poseidon. Dik 9 jaar later zijn de vliegtuigen operationeel inzetbaar, en dat werd tijd want de eerste Orion vloog al eind jaren '50. Lockheed bouwde toen het uiterst succesvolle vliegtuig op basis van het passagierstoestel de Lockheed Electra. De Orion vloog sindsdien voor zo'n 20 landen, waaronder voor de Nederlandse marine. Nederland deed echter als enige land afstand van de Orion, na de bezuinigingen in 2003.Na Lockheed heeft nu Boeing een maritiem patrouillevliegtuig gebouwd op basis van een commercieel vliegtuig: de Boeing 737-800. Uiteraard is ook dit ontwerp helemaal aangepast op de militaire eisen. Het zijn zeer geavanceerde vliegtuigen met radar, electro-optische sensoren, een detector voor verschuivingen in het aardmagnetisch veld en sonoboeien. De toestellen hebben een bereik van ruim 2.000 km en de 9 bemanningsleden kunnen dan 4 uur ter plaatse jagen op bijvoorbeeld onderzeeboten.

Behalve de Amerikaanse marine gaat ook India vliegen met de Poseidon.


Animatie van de Poseidon in actie.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
God van de zee