Marineschepen.nl
 
 
 

Grootste Australische marineschip ooit heet Canberra

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-02-2013

Het eerste van de twee nieuwe helikoptercarriers voor de Australische marine onderging vrijdag 15 februari de traditionele "naming ceremony". Het nieuwe schip, ook wel aangeduid als LHD (Landing Helicopter Dock) ontving de naam Canberra.
De twee schepen van de Canberraklasse zijn ontworpen in Spanje en zijn met hun lengte van 230,82 meter de grootste Australische marineschepen ooit.


LHD Canberra
OfficiŽle onthulling van de naam. Al was deze uiteraard al lange tijd bekend. (Foto: Australische marine)

Ondanks dat ook AustraliŽ geraakt wordt door de economische crisis in Europa, breidt het de marine de komende jaren fors uit. Niet met alle projecten gaat het even soepel, maar voor het LHD-project was het afgelopen vrijdag een mooie dag. Toen werd middels een ceremonie op een vol voertuigendek, in bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders waaronder de Australische Minister-President en Minister van Defensie, de naam toegekend aan het nieuwe marineschip, een gebruik bij de Australische marine.

Het naamsein van het nieuwe schip wordt "02".

LHD Canberra
Artist impression van het ontwerp van Navantia. (Foto: Navantia/ Australische marine)

De Canberra begint steeds meer op een echt marineschip te lijken. In 2008 begon de Spaanse scheepswerf Navantie met de bouw van het 230,82 meter lange schip, dat afgeleid was van het Spaanse vliegkampschip Juan Carlos I. Ook de romp van de Australische Canberra's is geschikt om als vliegkampschip te functioneren, maar dat is voor de eilandbewoners nog een stap te ver. Voorlopig blijft het bij operaties met helikopters vanaf het vliegdek en landingsvaartuigen vanuit het dok. De schepen krijgen echt een amfibische rol en zullen worden ingezet bij acties dicht bij de kust, variŽrend van een aanval vanuit zee tot hulpoperaties na een natuurramp.


De romp van de Canberra arriveert in AustraliŽ.

In 2011 werd de romp van de toekomstige Canberra te water gelaten in Spanje, waarna het in 2012 aan de lange reis naar de Australische thuiswateren begon. Na acht weken op de rug van het Heavy Lift Ship Blue Marlin arriveerde de LHD op 16 oktober 2012 in AustraliŽ voor de afbouw.De Canberra zal in 2014 in dienst worden gesteld en zal dan het grootste Australische marineschip ooit zijn. Zelfs groter dan de oude vliegkampschepen HMAS Melbourne en HMAS Sydney.
De twee schepen zullen indrukwekkend zijn: de waterverplaatsing is 27.500 ton en hebben een breedte van 32 meter. Er is ruimte voor maximaal 18 helikopters, maar standaard zullen er 8 op staan. De schepen hebben een echte amfibische functie en er is plaats voor 4 landingsvaartuigen, 110 voertuigen en 1.000 infanterie eenheden.

In 2016 zal de tweede Australische carrier volgen.


Rondleiding door de Canberra in aanbouw.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Canberraklasse LHD
Vliegkampschip Juan Carlos I

Marine blijft groeien
Aandacht voor onderzeeboten