Marineschepen.nl
 
   
 

Bemanningsleden "Zeven" gewond na aanslag Djibouti


Bericht geplaatst: 25-05-2014
Laatst aangepast: 25-05-2014


Bij een aanslag in een bij westerlingen populair restaurant in Djibouti-stad kwamen drie mensen om het leven en raakten 20 personen gewond. De aanslag zou zijn gepleegd door twee zelfmoordterroristen uit Somalië. Onder de 20 gewonden bevonden zich zes bemanningsleden van het LCF Zr.Ms. De Zeven Provinciën. De zes raakten lichtgewond. Het fregat is diezelfde nacht naar zee vertrokken.

Bak Zeven
Zr.Ms. De Zeven Provinciën eerder dit jaar. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De aanslag bij restaurant La Chaumière in Djibouti had plaats rond 20.00 uur plaatselijke tijd (een uur later dan hier). Bemanningsleden van Zr.Ms. De Zeven Provinciën waren aan het passagieren toen twee explosieven ontploften. Twee restaurantmedewerkers en één van de terroristen kwamen daarbij om het leven. De bemanningsleden van de Zeven raakten lichtgewond. Zij werden in de ziekenboeg van hun eigen schip gecontroleerd en behandeld, en konden zelf naar huis bellen om familie op de hoogte te brengen.



Direct naar zee
Zr.Ms. De Zeven Provinciën vertrok een paar uur later met de voltallige bemanning naar zee. Op de Facebookpagina van Zr.Ms. De Zeven Provinciën geeft de bemmanning een verklaring over de gebeurtenissen: "Zoals u wellicht in de media heeft vernomen zijn enkele opvarenden van ons schip getuige geweest van een bomaanslag in Djibouti. Hierbij hebben zij lichte verwondingen (denk hierbij aan wondjes als gevolg van rondvliegend glas) opgelopen. Zij maken het prima, zijn hier aan boord behandeld en kunnen met de rest van de bemanning de missie gewoon vervolgen. Vanwege dit incident is het schip met de complete bemanning gisterenavond al vertrokken naar zee. De directe familie van de betrokkenen zijn dezelfde avond nog ingelicht."

De bemanning van het LCF bedankte iedereen eveneens voor de vele steunbetuigingen. Natuurlijk werd op de Facebookpagina zelf werd de bemanning ook gesteund. Eén van de reacties was van KLTZ Jos Oppeneer, commandant van Zr.Ms. Evertsen. De Evertsen heeft de anti-piraterijmissie net afgerond en is -via een havenbezoek in Kreta- onderweg naar huis.

tekening Zeven
Een schilderij op de kademuur in Djibouti van De Zeven Provinciën, destijds het eerste LCF dat er afmeerde. Dat was in het kader van Operation Enduring Freedom (OEF). (Bron: Facebookpagina De Zeven Provincien)

Tussenstop
De Zeven was op 5 mei vertrokken uit Den Helder richting de wateren rond Somalië. Tijdens een korte tussenstop in Malta werd het Maltees boardingteam aan boord genomen en koers gezet richting het Suezkanaal. Vrijdagmiddag meerde het af in Djibouti. Deze haven is een door veel marines veel gebruikte haven. Al jaren komen daar Nederlandse marineschepen, veelal aan het begin of einde van hun missie, vanwege de ligging en omdat het tot nu toe als relatief veilig werd ervaren. In 2006 had in Djibouti weliswaar het dramatische auto-ongeluk plaats met vijf bemanningsleden van Zr.Ms. Amsterdam, waarbij twee matrozen om het leven kwamen. Dat had echter ook in een andere haven kunnen gebeuren. Het land wordt niet zoals Jemen, waar in 2000 de Amerikaanse destroyer USS Cole werd aangevallen terwijl het in de haven lag, gezien als gevaarlijk.



De voormalige Franse kolonie is tevens het enige land in Afrika waar de VS een basis hebben. Vanuit Camp Lemonnier opereren zij er met drones. Ook vliegen al jaren maritieme patrouillevliegtuigen van diverse landen (waaronder Duitsland) vanaf de Franse vliegbasis Colonel Émile Massart. In Djibouti zijn derhalve veel buitenlandse militairen.

Djibouti zelf doet actief mee aan de missie van African Union tegen terrorisme in Somalië.

Het is nog onbekend of de Nederlandse marineschepen de haven van Djibouti gaan mijden. Veel veilige havens zijn er overigens niet in de wateren rond Somalië.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven Provinciënklasse

Ontmoeting met vliegkampschip
7prov naar Somalië
Beveiliging tijdens NSS
Zeven bij Noorwegen