Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw: in aluminium gegraveerde blauwdrukken van marineschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-01-2019 | Laatst aangepast: 17-01-2019


Het bedrijf Alufit brengt sinds half december onder de naam Blueprint Art een nieuw marineproduct op de markt: in aluminium gegraveerde blauwdrukken. Het aanbod is enorm, want van ruim 70 Nederlandse marineschepen is nu op klein of groot formaat een prachtig kunstwerk te bestellen.

Blauwdruk
Een laser graveert de blauwdruk van onderzeebootjager Hr.Ms. Friesland in aluminium. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Blueprint Art heeft nu meer dan 70 blauwdrukken van Nederlandse marineschepen in de verkoop. Van mijnenvegers tot fregatten, van patrouilleschepen tot onderzeeboten, ze zijn allemaal te koop met een ophangsysteem en op verschillende formaten aluminium platen van 3 mm dik.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blueprint Art.



Op een industrieterrein in Oldenzaal staat een klein bedrijfje genaamd Alufit. In de hal van het bedrijf wordt nu zo'n twee jaar met aluminium gewerkt, er wordt gezaagd, gefreesd en gegraveerd. Tot de zomer van 2018 draaide dat voornamelijk om het werken met aluminium- profielen en plaatmaterialen.



Eigenaar Melvin Latour (28) werd afgelopen zomer echter door iemand benaderd met de vraag of hij een blauwdruk van de Zwaardvisklasse onderzeeboot Hr.Ms. Tijgerhaai kon graveren. "Ik was al langere tijd op zoek naar het maken van iets dat echt mooi zou zijn, dus toen ik die vraag kreeg leek me dat wel gaaf. Ik heb er wel een beetje affiniteit mee, want een vriend van mij werkt namelijk al jaren bij de marine en vertelt vaak mooie verhalen," legt Latour uit in zijn kantoor, grenzend aan de fabriekshal.



"Die jongen die mij vroeg om een blauwdruk te graveren, wilde het cadeau geven aan zijn vader die bij de Onderzeedienst had gewerkt. Hij had al een bestand gemaakt en dat heb ik toen gegraveerd. Ik was erg trots op het resultaat en stuurde een foto aan die vriend van mij. Hij was zo enthousiast dat hij de foto gelijk op Facebook zette. Toen ik dat zag schrok ik enorm, want het moest een verrassing zijn voor de vader van die jongen! Vervolgens werd ik gebeld en gemaild door oud-marinemensen die ook zo'n kunstwerk wilden hebben van hun favoriete schip. En dat was wel heel gaaf. Dat was eigenlijk het begin van die blauwdrukken op aluminium."

Melvin Latour
Melvin Latour met een blauwdruk van S-fregat Hr.Ms. Philips van Almonde, op de achtergrond onderzeebootjager Hr.Ms. Amsterdam. (Foto: Julia Latour)

Investering
Het idee leek zo simpel, maar de uitwerking zat vol uitdagingen. Nu, ruim een half jaar later, heeft Latour enorm geïnvesteerd in de nieuwe productlijn. Het waren investeringen in tijd en geld. "De basis van die blauwdrukken zijn modelbouwtekeningen van het NIMH [Nederlands Instituut voor Militaire Historie]. Ik heb hen gebeld en kreeg toestemming om er mee aan de slag te gaan. Dus na verloop van tijd kreeg ik een doos binnen vol met tekeningen op meterslang papier. Prachtig, maar dat moest wel gedigitaliseerd worden. De eerste stap was simpel, want ik heb ze naar een copyshop gebracht en laten scannen. Maar met map vol PDF's kan je nog niks. Want het waren pixels en de lijnen in de tekeningen moesten echte digitale lijnen worden. Daar is geen programma voor, dat is digitaal monnikenwerk."

Latour stuurde een digitaal bestand naar verschillende ontwerpers, maar ze bleken gemiddeld een dag nodig te hebben om een half schip over te trekken. "Dat duurde veel te lang en werd daardoor veel te duur. Gelukkig heb ik samen met mijn zus Julia Latour, die zorgt voor de eindontwerpen, een oplossing gevonden waardoor we na enkele maanden door konden gaan met de eindontwerpen."

Daar bleef het niet bij, want hoewel Alufit al langer graveerde, was er een nieuwe machine nodig voor de grotere formaat platen. Een investering van tienduizenden euro's. Ondertussen was Latour met zijn personeel aan het puzzelen geslagen. Hij ontwierp een eigen ophangsysteem, natuurlijk van aluminium, speciaal voor deze kunstwerken. Verder werd het verpakkingsmateriaal ontworpen en besteld, zodat er voor alle formaten platen een perfect passende verpakking zou zijn.

Melvin Latour
Voor de blauwdrukken worden twee lasergraveermachines gebruikt. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Details
Ook het productieproces werd zorgvuldig vastgesteld. Opnieuw blijkt met hoeveel zorg en aandacht Latour zijn product vormgeeft: "Wat ik heel belangrijk vond is dat de zijkanten van de platen ook gekleurd zijn. Misschien dat niemand dat ziet, maar ik vind het belangrijk."

Om de platen in de juiste kleur te krijgen, blauw of zwart, moet de aluminium plaat geanodiseerd worden. Een chemisch proces dat het zilverkleurige aluminium kleurt en een beschermend laagje geeft. Het makkelijkst is om eerst die platen te anodiseren en dan op maat te zagen, maar dan krijg je dus een zilverkleurige rand. Daarom zagen we /m eerst op maat en dan pas wordt hij geanodiseerd."

Het zijn details, maar bij dit soort kunst zijn details cruciaal. Het resultaat is een prachtig stijlvolle plaat die op een paar centimeter van de muur wordt opgehangen voor een mooi schaduweffect.

De blauwdrukken zijn te bestellen op Blueprintart.nl. Gebruik de code 'marineschepen' voor 10% korting.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen