Marineschepen.nl
 
 
 

Ex-Hr.Ms. Pieter Florisz uit Griekse dienst

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 19-02-2013

Het voormalige Nederlandse S-fregat Hr.Ms. Pieter Florisz is gisteren -als HS Bouboulina- door de Griekse marine uit dienst gesteld. Het fregat werd in 2002 aan Griekenland overgedragen, waarna het bijna elf jaar dienst deed onder Griekse vlag. Het dik twintig jaar oude schip is verouderd en overleefde de Griekse bezuinigingsrondes niet.

HS Bouboulina uit dienst
HS Bouboulina wordt uit dienst gesteld. (Foto: Griekse marine)

In 2011 werden zes van de tien Griekse S-fregatten gemoderniseerd. Onder de vier achterblijvers zijn HS Bouboulina, Themistoklis (ex-Philips van Almonde), Nikiforos Fokas (ex-Jan van Brakel) en Navarinon (ex-Van Kinsbergen).Uiteindelijk viel het doek voor de oude F826 afgelopen maandag 18 februari. Op het Griekse eiland Salaminas, waar zich de grootste Griekse marinebasis bevindt, werd in het bijzijn van de commandant van de Griekse marine de nationale vlag voor het laatst neergehaald. Mede door de op bezuinigingen in Griekenland zullen ook de andere drie niet-gemoderniseerde fregatten op korte termijn van de sterkte worden afgevoerd.

Ondanks dat de Griekse marine zucht onder de bezuinigingen, zijn de gemoderniseerde S-fregatten nog wel actief.

HS Bouboulina uit dienst
HS Bouboulina in 2002. (Foto: Marineschepen.nl)

Het lot van de vier schepen is nog wat onduidelijk. Er zou in 2006 sprake zijn geweest van verkoop van S-fregatten aan Pakistan, maar die deal vond geen doorgang. De verwachting is nu dat de vier fregatten zullen worden "gekannibaliseerd": de onderdelen van de schepen worden gebruikt voor de nog actieve S-fregatten.95 miljoen gulden
In de periode 1983 - 2001 voer het schip als Hr.Ms. Pieter Florisz onder Nederlandse vlag. Het fregat werd op 1 oktober 1983 als laatste S-fregat in dienst gesteld, waarna de Kortenaerklasse met twaalf fregatten compleet was. Op 24 januari 2001 werd de Pieter Florisz uit dienst gesteld.

Pieter Florisz
Wervingsposter uit de jaren '90 (Personeelsvoorziening Koninklijke Marine en BVH/ De PersoneelZaak)

Hr.Ms. Pieter Florisz is tijdens de zeventien Nederlandse dienstjaren meermalen in actie gekomen. Eťn van de bekendste wapenfeiten van Hr.Ms. Pieter Florisz had plaats in 1990 toen het met Hr.Ms. Witte de With naar de Straat van Hormuz/ Persische Golf vertrok tijdens de Golfoorlog. Later in de jaren '90 leverde het fregat een bijdrage aan de handhaving van het wapenembargo voor de kust van voormalig JoegoslaviŽ.

Het schip fungeerde uiteraard ook als model voor de wervingscampagne en vergaarde roem op de Nederlandse treinstations en bij bushaltes dankzij een prachtige wervingsposter.

F826 poster
Gigantische wervingsposter uit de jaren '90 met de Florisz in de hoofdrol. (Personeelsvoorziening Koninklijke Marine en BVH/ De PersoneelZaak)

In juni 2001 werd het schip verkocht aan Griekenland. Prijskaartje: 95 miljoen gulden, inclusief opleidingen en toebehoren.1

Bronnen en noten
1. Logboek/ "Pieter Florisz verkocht aan Griekenland"; Alle Hens, juli 2001, pp 30Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
S-fregatten
Ophef om Griekse fregatten
Ocean Safari '85