Marineschepen.nl
 
 
 

Weer flinke drugsvangst Zr.Ms. Friesland

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-05-2013

Afgelopen zaterdag meldde het Twitteraccount van Zr.Ms. Friesland al successen: "FRIESLAND STRIKES AGAIN!" Vandaag werd duidelijk dat de Friesland nabij Costa Rica 1.600 kg marihuana wist te onderscheppen. Het patrouilleschip is er sinds februari dit jaar stationsschip en was eerder succesvol in de strijd tegen drugs: in maart ving het 1453 kg cocaïne.

De aflosser van de Friesland is overigens al onderweg: op 20 mei is de ceremoniële binnenkomst van Zr.Ms. Holland te Curacao gepland.


FRISC
P842 Zr.Ms. Friesland. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Operatie Martillo
Tijdens een nachtelijke patrouille ontdekte een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig twee verdachte boten van het type ‘go-fast’. Zr.Ms. Friesland, op dat moment deelnemend aan de internationale drugsbestrijdingoperatie ‘Martillo’, werd hierop naar de boten gedirigeerd. Eén van de ‘go-fasts’ probeerde te vluchten in de richting van Costa Rica. Samen met het patrouillevliegtuig werd de achtervolging ingezet. Zr.Ms. Friesland maakte hierbij gebruik van een FRISC met aan boord een boardingteam van het Korps Mariniers.Met gevaarlijke manoeuvres probeerde het verdachte vaartuig vervolgens de achtervolging af te schudden, terwijl de contrabande overboord werd gegooid. Hierop is besloten de achtervolging af te breken en de drugsbalen op te pikken. Samen met de Belgische boordhelikopter van de Friesland zijn 89 balen marihuana uit zee gehaald, bij elkaar bijna 1.600 kilogram. De drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor verder onderzoek.

FRISC
Een FRISC van Zr.Ms. Friesland. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Naast de verdediging van het grondgebied van de Caribische Koninkrijksdelen, vervult defensie een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Door de ligging van de eilanden, moet hierbij vooral gedacht worden aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee.

In operatie Martillo werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Zuid en Midden Amerika een halt toe te roepen door illegale smokkel op zee en in de lucht tegen te gaan. De operatie wordt geleid door de ‘Joint Interagency Task Force South’ in Key West, Florida. Ook Defensie is nauw geïntegreerd in deze internationale drugsbestrijdingorganisatie. Zo is de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman, commandant van één van de taakgroepen van deze organisatie.In maart voer Marineschepen.nl een week mee met de Friesland vanaf Sint-Maarten voor deze uitgebreide reportage in drie delen.

Bron: Ministerie van Defensie


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Hollandklasse
Friesland in de West 1
Friesland in de West 2
Friesland in de West 3
Friesland klaar voor missie
Friesland in dienst gesteld
Friesland leidt reddingsacties