Marineschepen.nl
 
   
 

"Zr.Ms. Walrus gaat Russen in Oostzee bespieden"


Bericht geplaatst: 23-09-2014
Laatst aangepast: 23-09-2014


Volgens het Reformatorisch Dagblad is de Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Walrus vorige week donderdag naar zee vertrokken om een geheime missie uit te voeren in de Oostzee. De onderzeeboot zou daar "Russen" moeten bespieden. Nederlandse onderzeeboten voeren vaker geheime missies uit. Het is echter zeer uitzonderlijk dat informatie hierover uitlekt.

Bruinvis
Een "vijandelijk schip" wordt via de periscoop in de gaten gehouden. Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het Reformatorisch Dagblad heeft uit "betrouwbare bron" vernomen dat Zr.Ms. Walrus naar de Oostzee is gestuurd om inlichtingen te verzamelen over "de Russen". Of dit klopt is niet na te gaan. Zowel het Ministerie van Defensie als de Koninklijke Marine geven nooit informatie over missies van onderzeeboten. Als er al informatie over naar buiten komt, gebeurt dit pas na decennia.

Het Ministerie van Defensie wilde tegenover het Reformatorisch Dagblad wel kwijt dat er een onderzeeboot mee zal doen aan de Nederlandse oefening Northern Archer. Deze heeft binnenkort plaats in de Oostzee.



Lek
Als de Walrus inderdaad een inlichtingenoperatie uitvoert in de Oostzee, is het lek opmerkelijk. Nederlandse onderzeeboten voeren regelmatig geheime opdrachten uit, maar hier is in de recente geschiedenis slechts één keer eerder iets over uitgelekt naar de pers. Eind 2002 praatte toenmalig staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap z'n mond voorbij en verklapte de inlichtingenmissie van de Walrus voor de kust van Iran.

Als een vis in het water
Hoewel een dergelijke geheime missie van de Walrus niet ontkend of bevestigd wordt door de marine, hoeft het verhaal niet direct naar het rijk der fabelen te worden verwezen. Dat Zr.Ms. Walrus vorige week op pad ging, is namelijk een feit. LTZ1 Pieterbas Peters, commandant van Zr.Ms. Walrus, maakte dat vorige week donderdag nog bekend middels zijn Twitteraccount.

Daarnaast kunnen Nederlandse diesel-elektrische onderzeeboten zeker van toegevoegde waarde zijn in de Oostzee. Deze zee is vrij ondiep en het is er druk; uitstekend werkterrein voor de Nederlandse onderzeeboten. Zij voelen zich, net als in de ondiepe en drukke Schotse wateren, als een vis in het water. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Noorse en Duitse subs, maar dat kan niet gezegd worden van nucleaire onderzeeboten. Zij mijden ondiepe wateren liever.



Volg Marineschepen.nl ook op Facebook



Onderzeeboten kunnen in de Oostzee ingezet worden om iets op de wal te bespieden, om af te luisteren, maar ook om schepen en onderzeeboten te bespioneren. Waar de Walrus inlichtingen over zou moeten verzamelen, is natuurlijk onbekend (en geheim), maar er is in ieder geval genoeg waar te nemen. De NAVO, Rusland, Zweden en Finland zijn dit jaar veel actiever in de Oostzee door de crisis rond Oekraïne. Daardoor was men eerder al op het idee gekomen om elkaar te bespioneren. Zo volgde het Russische korvet Soobrazitelny (Steregushchyklasse) de oefening BALTOPS in de Oostzee, waarna het Britse Type 23 fregat HMS Montrose de Rus ging schaduwen. Vervolgens cirkelde een Russisch Ilyushin IL-20 Coot maritiem patrouillevliegtuig rond en over de twee schepen.



Zr.Ms. Walrus was eerder dit jaar nog hoofdrolspeler in de achtdelige documentaire Onder Zee, die op RTL7 werd uitgezonden.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Walrusklasse