Marineschepen.nl
 
   
 

Goalkeeper krijgt update

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 29-11-2012

De Koninklijke Marine en Thales Nederland zijn een update van de Goalkeeper overeengekomen. Dat heeft Thales Nederland vandaag bekend gemaakt.
De Goalkeeper is een Nederlands verdedigingswapen, dat marineschepen moet beschermen tegen raketten of vliegtuigen. Het wordt ook wel als laatste redmiddel gezien, als alle andere verdedigingsmiddelen hebben gefaald.
Na de update moet de Goalkeeper weer in staat zijn om de modernste dreigingen het hoofd te bieden.


Goalkeeper Thales
Thales Goalkeeper (Foto: Koninklijke Marine)

De Goalkeeper werd geÔntroduceerd in de jaren '80 als reactie op nieuwe snelle en zeer wendbare raketten. Ook bleken de bestaande wapens tijdens de Falklandoorlog niet in staat om laag inkomende vliegtuigen uit te schakelen. Het Hengelose bedrijf ontwikkelde in opdracht van de Koninklijke Marine een systeem met 7 lopen, eigen radars en een geavanceerd softwarepakket. Goalkeeper vuurt met een snelheid van 4200 schoten per minuut "een muur van staal" af op het inkomende doel. Bovendien kan het systeem een aanval met meerdere raketten tegelijk ook pareren.

Ondanks dat de Goalkeeper eerder al eens is gemoderniseerd, bleek dat het systeem niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Met de nieuwe modificatie kan het huidige en toekomstige dreigingen aanpakken. Niet alleen in de lucht, maar ook kan het na de update snelle speedboten uitschakelen dankzij de nieuwe software en nieuwe munitie. Een andere verbetering is het zeer moderne electro-optische volgsysteem.

Met de update achter de rug kunnen de 16 Nederlandse Goalkeepers weer vooruit tot 2025. De eerste Goalkeeper wordt vernieuwd in 2015 en de hele operatie vindt plaats in Den Helder. De update blijft vooralsnog beperkt tot de Nederlandse Goalkeepers, mogelijk dat BelgiŽ haar Goalkeepers ook wil laten vernieuwen.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Liaoning vliegkampschip
Nimitz klasse