Marineschepen.nl
 
   
 

Bijna aanvaring Amerikaans en Chinees marineschip


Bericht geplaatst: 15-12-2013

Begin december heeft in internationale wateren een incident plaatsgehad tussen de Amerikaanse kruiser USS Cowpens (Ticonderogaklasse) en een Chinees tanklandingsvaartuig. Dit werd gisteren bekend gemaakt. Het Chinese marineschip probeerde, volgens de Amerikaanse bemanningsleden, de Cowpens fysiek tot stoppen te dwingen toen de Amerikanen de Chinese carrier Liaoning aan het schaduwen waren. Beide schepen kwamen ongeschonden uit de "strijd", maar zorgt wel voor een nieuw incident in de toch al oplopende spanningen tussen de landen.

F125
USS Cowpens is 173 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 9.500 ton. De schepen hebben normaalgesproken 364 bemanningsleden aan boord. (Foto: US Navy)

De in Japan gestationeerde kruiser USS Cowpens voer donderdag 5 december in de Zuid-Chinese Zee en observeerde de Liaoning. Het Chinese vliegkampschip was eerder met een aantal schepen uit Qingdao vertrokken voor oefeningen. De Cowpens, net terug van de hulpoperatie in Philipijnse wateren, volgde de Liaoning door wateren die door China worden geclaimd.De Amerikaanse interesse werd de Chinese marineschepen echter te veel. Een Chinees marineschip -naar verluidt een Landing Ship Tank (LST)- sommeerde de Amerikanen te vertrekken. De Cowpens bleef echter op koers en negeerde het bevel omdat het in internationale wateren voer. De LST kruiste daarop de koers van de Cowpens en stopte plotseling op 200 tot 500 meter voor de boeg van de 9.000 ton wegende Cowpens, die vervolgens snel moest reageren om een aanvaring te voorkomen.

Het Chinese en Amerikaanse schip communiceerden daarna (in het Engels) volgens de geldende voorschriften, om hun koers daarna veilig voort te zetten. Het incident van 5 december is het ernstigste maritieme incident sinds 2009.

LST
Ter illustratie een archiefbeeld van een Chinees LST. China beschikt over vier verschillende typen, het is onbekend om welk schip het ging. (Foto: Chinese marine)

Koude Oorlog
De actie van de Chinese LST doet direct terugdenken aan soortgelijke incidenten tussen Russische en NAVO marineschepen tijdens de Koude Oorlog. Zowel onder als boven water hadden diverse ernstige incidenten plaats, waarna men in 1972 tot de U.S.–Soviet Incidents at Sea agreement kwamen om aanvaringen of geweldescalatie te voorkomen.Het is niet ongewoon dat nieuwe marineschepen door schepen van bevriende en minder bevriende landen worden vereerd met een bezoekje. Natuurlijk vanwege zeemanschappelijke nieuwsgierigheid, maar ook om bijvoorbeeld foto's te maken, radaruitzendingen op te slaan of de akoestische signatuur vast te leggen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Ticonderoga kruiser
Liaoning vliegkampschip