Marineschepen.nl
 
   
 

Verre reizen Chinese en Iraanse marineschepen


Bericht geplaatst: 21-01-2014

Chinese en Iraanse marineschepen zijn (afzonderlijk) vertrokken voor verre reizen. Voor het eerst stomen Iraanse marineschepen op naar de Atlantische Oceaan. De Chinese marine zendt eenheden richting de Indische Oceaan. In beide gevallen gaat het om oefeningen en zijn de geplande havens en routes niet bekend. Zowel de Chinese als de Iraanse marine waren in het verleden typische marines die hun schepen dicht bij de thuishaven hielden. Steeds vaker bewijzen zij langer en verder van huis te kunnen opereren.

Sabalan
IS Sabalan. Het fregat uit 1972 is niet meer tegen moderne marineschepen opgewassen.

Iraanse oefenreis
Vandaag maakte de Iraanse staatstelevisie bekend dat het fregat IS Sabalan (Alvandklasse) en bevoorradingsschip IS Kharg koers hebben gezet naar de Atlantische Oceaan. De schepen behoren tot de grootste marineschepen in de Iraanse vloot. Zowel de Sabalan als de Kharg zijn echter op leeftijd (32 en 39 jaar oud) en hebben veel aan kracht ingeboet.Die kracht wordt naar verwachting niet echt getest, want volgens de Iraanse televisie betreft het een oefenreis voor 30 Iraanse adelborsten. Dergelijke reizen zijn bij marines die ver van huis kunnen opereren niet ongebruikelijk. Zo zijn Nederlandse marineschepen al decennia regelmatig op grotere afstand van Den Helder voor oefeningen of missies. De Iraanse marine is echter nog niet zover. De reis biedt de bemanningen (niet alleen voor de adelborsten) een unieke kans om ervaring op te doen in vreemde wateren.

Tegelijkertijd wil Iran laten zien dat het in staat is om ook verder van huis invloed te kunnen uitoefenen. De Iraanse marine zond eerder marineschepen door het Suez Kanaal naar de Middellandse Zee. Daarnaast zijn Iraanse marineschepen al jaren actief in de Golf van Aden tegen piraterij. Het Iraanse regime, dat Amerikaanse marineschepen voor de eigen kust ziet, had al in 2012 aangekondigd binnen enkele jaren voor de Amerikaanse kust -eveneens in internationale wateren- te patrouilleren. Maar of dat nu gaat gebeuren is onduidelijk.

Sabalan
IS Sabalan. Het fregat uit 1972 is niet meer tegen moderne marineschepen opgewassen.

Modern Chinees eskader naar Indische Oceaan
Ook Chinese marineschepen zijn begonnen aan een oefenreis. China heeft haar marine de afgelopen decennia snel kunnen ontwikkelen en kan daardoor ook een modern flottielje samenstellen. Aangevoerd door het nieuwste Type 071 Landing Platform Dock (LPD) Changbai Shan, verlieten de torpedobootjagers Haikou (Type 052C) en Wuhan (Type 052B) gisteren de haven van Hainan. De reis gaat vanuit de Zuid-Chinese Zee naar zowel de Stille Oceaan als naar de Indische Oceaan.Net als voor de Iraanse marine biedt de Chinese reis de bemanningsleden de kans veel ervaring op te doen. Al heeft China schepen in het verleden echte wereldreizen laten maken. Nog meer voor China dan voor Iran, kan een groep van deze moderne marineschepen worden gebruikt als een show of force. Zeker nu de spanning in de Zuid-Chinese Zee oploopt.

Type 052C
De Haikou, één van de twee moderne destroyers die gisteren is vertrokken.

Wat het havenprogramma is van de Chinese marineschepen is eveneens niet bekend.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Alvandklasse
Oefening Rusland-China
Iraanse schepen door Suez