Voor het eerst in jaren werd tijdens Prinsjesdag geen nieuwe bezuinigingen op Defensie aangekondigd. De zeestrijdkrachten gaan er volgend jaar, vergeleken met 2014, iets op vooruit. Voor de taakuitvoering krijgt het Commando Zeestrijdkrachten namelijk 2 miljoen euro meer te besteden. De land- en luchtstrijdkrachten zijn iets beter af. Het grootste deel van de 100 miloen gaat naar helikopters, voertuigen en munitie voor de hele krijgsmacht.
Alle uitgaven van het Rijk uitgesplitst. Defensie staat net als voorgaande jaren op de 9e plaats.
Volgens de Miljoenennota 2015 gaat het Rijk komend jaar 259,6 miljard euro uitgeven. Daarvan gaat 7,3 miljard euro naar Defensie, dat is 2,81% van de Rijksbegroting. Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) heeft komend jaar een budget van 696 miljoen euro, 2 miljoen meer dan vorig jaar. Van alle Rijksuitgaven gaat dus 0,27% naar de zeestrijdkrachten.
De totale uitgaven van het Rijk en van Defensie volgens de Miljoenennota's sinds 1971. Blauw is het Rijk en rood Defensie.
De budgetten van de land- en luchtstrijdkrachten stijgen met respectievelijk 12 en 6 miljoen euro. De landstrijdkrachten behouden zo het budget dat grofweg het dubbele is van luchtmacht en marine.
De verdeling van het Defensiebudget in 2015. Minder dan 10% van het Defensiebudget gaat naar de zeestrijdkrachten.
Verlichting van bezuinigingen
Voor het eerst in jaren wordt er niet extra bezuinigd op Defensie. In 2015 gaat het budget, vergeleken met 2014, met 50 miljoen euro omhoog en daarna met 100 miljoen euro per jaar. Maar door de bezuinigingen van de afgelopen jaren, die nog niet zijn afgerond, is van een echte stijging geen sprake. In 2011 bezuinigde toenmalige minister van Defensie Hans Hillen (CDA) immers 1 miljard euro en Hennis (VVD) voegde daar vorig jaar nog 348 miljoen aan toe. Die laatste bezuiniging werd verzacht met 115 miljoen euro dankzij de begrotingsafspraken in oktober vorig jaar, waardoor kazernes open konden blijven en het JSS niet verkocht hoefde te worden.
Daarnaast is er jaarlijks sprake van inflatie. Die inflatie ligt nu op 1% per jaar; het Defensiebudget is dus 72 miljoen euro minder waard dan een jaar geleden. Daarmee is de budgetverhoging al teniet gedaan.
Problemen niet opgelost
Defensie heeft gisteren ook bekend gemaakt waar het "extra" geld naar toe gaat. Voor een belangrijk deel wordt het besteed aan materieel, maar er wordt ook geïnvesteerd in ICT en de MIVD. Door de problemen met de NH-90 helikopters worden Cougar heli's van de luchtmacht teruggehaald. Dit zijn echter geen maritieme helikopters en kunnen veel maritieme taken niet uitvoeren.
Met de nieuwe maatregelen en de 2 miljoen budgetverhoging, schieten de zeestrijdkrachten weinig op. De marine blijft ook de komende jaren met een heel beperkt aantal schepen heel veel taken doen. Snel reageren op veranderingen, zoals het onverwachts passeren van een Russisch eskader, blijft erg moeilijk.
Vakbonden reageerden gisteren teleurgesteld; zij hadden juist meer investeringen gewild in personeel. De KVMO had specifiek op marinegebied nog een aantal opmerkingen. Behalve de hierboven genoemde over de beperkingen van de Cougar, pleit de vakbond voor marineofficieren ook voor het deels terugdraaien van de nota "in het belang van Nederland". Zo zou de vakbond graag de Karel Doorman volledig bemand zien, en niet alleen als bevoorrader. Ook zouden reeds uitdienst gestelde mijnenjagers weer geactiveerd moeten worden, in plaats van verkocht. Behalve een gemoderniseerde SMART-L op de LCF'en die ballistische raketten kan zien, zou de KVMO ook graag raketten aangeschaft zien die wat tegen die ballistische wapens kunnen doen.
Tot slot merken zij terecht op dat de minister wel toezegt een toekomstvisie over de Onderzeedienst te schrijven, maar dat zij over de vervangers van de M-fregatten en de mijnenjagers niets meldt.