Marineschepen.nl
 
   
 

Marine omarmt gaming met e-sportsprogramma


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-11-2020 | Laatst aangepast: 01-12-2020


Dinsdagmiddag is de finale van de e-sports challenge 2020 van de Koninklijke Marine live te volgen via Twitch.tv. De finale is het voorlopige hoogtepunt van een nieuw initiatief binnen de marine voor ontspanning, maar ook om meer jongeren te bereiken.

PUBG
(Beeld: PUBG Corporation)

Na een start begin november en meerdere kwalificatierondes, heeft dinsdag van 15:00 uur tot en met 19:00 uur de finale plaats van de KM esports challenge, die volledig draait om het spel PUBG. Maximaal 99 gamers, allen werkzaam bij Defensie, zullen het dan op een virtueel eiland tegen elkaar opnemen en uiteindelijk zal er één als laatste overblijven.



E-sportscompetitie Counter-Strike
Games zijn er al heel lang binnen de marine. Bijvoorbeeld in de vele simulatoren van de marine, en het marinepersoneel gamet zelf natuurlijk ook in de vrije tijd aan boord, op een kazerne en natuurlijk thuis. Het is niet ongebruikelijk dat er op zee FIFA-toernooien worden gehouden. Er was echter altijd een duidelijke scheiding tussen de serieuze games voor opleidings- en trainingsdoeleinden en die voor vermaak in de vrije tijd.

Vroon en Hoekstra
KPLODVB Bas Hoekstra en SMJRMARN Wiren Vroon in de studio. (Foto: Koninklijke Marine)

In 2017 pitchten sergeant-majoor der mariniers Wiren Vroon met collega korporaal operationele dienst verbindingen Bas Hoekstra bij het Korps Mariniers het idee om gaming en esports nader te verkennen en te onderzoeken welke mogelijkheden die wereld biedt voor de steeds digitaler wordende marine. "We kregen groen licht en zijn toen bij een e-sportscompetitie bij het spel Counter-Strike aan tafel gaan zitten om op een laagdrempelige manier ons verhaal te vertellen van de militair en de parallellen te trekken met de game", zegt Vroon. "We vertelden hoe het in de praktijk gaat en zo konden we tijdens die uitzendingen de game-community bereiken."



Aan de e-sportscompetitie ging ook een team van marinemilitairen meedoen. "Niet om te winnen", zegt Vroon, "want de gamers tegen wie het marineteam het opnam, hadden al duizend of tweeduizend uur in die game gestopt. Ons team moest het tussendoor doen als het werk het zou toelaten, dus dan kom je nooit aan voldoende uren om voor de prijzen te gaan. We wilden ook laten zien hoe een militair, die dit als neventaak heeft, zoiets als dit oppakt in een van de beste competities van Nederland."

Deelnemen op zich was al belangrijk voor de initiatiefnemers. Vroon: "We hadden bewust gekozen voor een spel als Counter-Strike omdat er raakvlakken zijn met ons werk als militairen. Toch moesten we ons best doen om mensen te overtuigen van de toegevoegde waarde. Een spel als FIFA of een fantasy-game zou echt een brug te ver zijn geweest." Het initiatief werd echter gesteund vanuit de marinetop en het project kreeg budget van de directeur Bedrijfsvoering van de marine.

"We hadden drie strategische sporen geïdentificeerd: werving, ontspanning, en opleiding en training. Het wervingsdeel is opgepakt door de wervingsafdeling van Defensie en zij hebben nu een Defensieteam voor Counter-Strike", zegt Vroon. Op gebied van opleiding en training maakt het team echter stappen. "We gaan samen met de Universiteit Twente onderzoek doen naar of vaardigheden die bij gaming komen kijken relevant zijn voor de militair. Voor het gebied ontspanning werken we samen met Bureau Ontwikkeling & Ontspanning van de marine, zij bieden mogelijkheden aan voor ontspanning aan de militair en zij zijn er ook van overtuigd dat gaming en e-sports voor de militair relevant zijn als ontspanning. Daarom zijn we de pilot met de e-sports challenge gestart, om ondanks de coronamaatregelen, toch met elkaar te kunnen gamen."



PUBG
"Voor dit toernooi hebben we niet gekozen voor Counter-Strike", licht Vroon toe. "We wilden een laagdrempeliger spel dan Counter-Strike, om te voorkomen dat mensen er niet aan zouden willen beginnen. We hebben gekozen voor PUPG mobile, dat staat voor PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS. Het is het type Battle Royal, maar het spel is ook een shooter. Je kan het vergelijken met Fortnite, maar dan is dit de volwassen versie. In PUBG mobile begin je met een dropping vanuit een vliegtuig op een eiland, en we hebben er voor gekozen dat iedereen individueel kan meedoen. Door een elektrische storm word je gedwongen om naar het midden te gaan, en kom je elkaar tegen, en kan je natuurlijk je tegenstanders uitschakelen. Degene die als laatste overblijft wint het potje."

"We hebben voor mobile gekozen omdat de Defensiemedewerker een telefoon van de baas heeft en we vonden het een mooi rond geheel dat als je zoiets aanbiedt, je het ook kan spelen op iets wat iedere medewerker heeft."

Op 10 november startte het toernooi en iedere Defensiemedewerker kon meedoen. "We zijn begonnen met een uitzending waarin we het spel introduceerden en hebben we geprobeerd de kijker en gamer zoveel mogelijk mee te nemen." Toch viel het aantal deelnemers wat tegen, zegt Vroon. "Uiteindelijk hebben zo'n 130 mensen aan dit toernooi meegedaan. Er is plaats voor 100 spelers per ronde. We hebben dus ook voor de finale geen knock-out systeem gehanteerd. Iedereen mag meedoen, maar we hebben een puntensysteem. De gamers die vaak hebben meegedaan en hoger in de ranking zijn geeïndigd hebben meer punten. Mensen kunnen zich dus nog voor de finale opgeven, maar de kans dat ze in de top tien zullen eindigen is niet groot, want de deelnemers die eerdere rondes ook hebben meegedaan, starten al met een hoger aantal punten."



Defensietop
Zoals gezegd krijgt het initiatief steun vanuit de top van de organisatie. Vice-admiraal Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten, spoorde de Defensiemedewerkers begin november nog middels een filmpje (op het Instagram-account van de e-sports challengde) aan om mee te doen. Ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser steunt het initiatief en morgen zal de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang, via een videocall in de uitzending zijn. Van Sprang zal rond 18:00 uur virtueel aanschuiven. Brigadegeneraal (KL) Joland Dubbeldam zal rond 15:45 uur digitaal zijn opwachting maken. Dubbeldam is Wapenoudste van het Wapen Informatiemanoeuvre, een onderdeel dat de landmacht recent oprichtte.

Ondanks de steun vanuit de top, en ongetwijfeld de steun bij de gameliefhebbers op de werkvloer, blijft het lastig om van e-sports iets meer te maken dan alleen iets voor de vrije tijd. Vroon: "Het is iets wat er bij komt en het moet maar passen in de bedrijfsvoering. Maar er zijn ook mensen die er niet in geloven. Ik zeg dan we in het digitale tijdperk leven en dat veel jongeren nu eenmaal gamen. En je bereikt jongeren steeds minder via reguliere media, maar veel meer via streamingsdiensten en gamingcommunity's. Meestal zijn die argumenten voldoende en staat men toch open voor die nieuwe invalshoeken."

Offline
Hoewel een goede internetverbinding in Nederland geen probleem is, is online gaming op zee om technische of operationele redenen niet altijd mogelijk. Vroon: "Dankzij de telefoon en de databundel van Defensie is online gaming in Nederland geen probleem. Er zijn wel plannen om de internetverbindingen op schepen ook te verbeteren. Bijvoorbeeld mobiele gamecontainers die mee kunnen gaan op een schip of op oefening naar Noorwegen, waar mensen als het werk het toelaat samen kunnen gamen. Dat kan offline en als er een verbinding is, dan kunnen ze tegen de rest van de wereld spelen. En misschien organiseren we in de toekomst ook een online toernooi voor een spel dat je zowel offline als online kan spelen. Per schip kan je dan al voorrondes offline spelen en winnaars afvaardigen voor het toernooi."

Toernooi en toekomst
Wat zijn de toekomstplannen? Dat hangt af van de evaluatie. "We hebben ons initiatief ook toegankelijk gemaakt voor de andere defensieonderdelen, om hen te inspireren en om het gesprek te starten. Het moet de start zijn van iets moois", zegt Vroon.

Die start eindigt morgen met een finale. De finale zal bestaan uit vijf rondes, de winnaars kunnen een troffee in hun prijzenkast zetten en hun gaminghardware zoals muizen en toetsenborden vernieuwen.

Volg de finale live via Twitch.tv.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hr.Ms. Friesland in World of Warships