Marineschepen.nl
 
   
 

Marine werkt aan nieuw bevoorradingsschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-06-2017 | Laatst aangepast: 12-06-2017


Behalve nieuwe fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers, wordt momenteel ook gestudeerd op een nieuw bevoorradingsschip. Dat blijkt uit een bericht dat gisteren op Defensie.nl werd gepubliceerd.

BOZ
Bevoorrading op zee tussen HMS Wave Ruler en Zr.Ms. Amsterdam, de laatste echte bevoorrader van de Koninklijke Marine. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dat een bevoorradingsschip naast de Karel Doorman door de marine gewenst is, is al langer bekend, maar dat er serieuze plannen zijn is nieuw.Gisteren werd in een nieuwsbericht over een symposium voor Defensie en organisaties uit de marine-industrie over bemanning en automatisering voor het eerst melding gemaakt van een nieuw "combat support ship". In het bericht, werd dit nieuwe schip in een adem met de drie bekende vervangingstrajecten genoemd. Van deze vier projecten moeten de "eerste versies over, pak ‘m beet, 10 jaar worden opgeleverd" aldus Defensie.nl.Er is vooralsnog verder niets over de plannen van Defensie omtrent het combat support ship bekend. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie berichtte maandag aan Marineschepen.nl dat het project zich nog in de pre-A-fase bevindt. De A-fase is het echte begin van het traject. Maar met de expliciete vermelding van de nieuwe capaciteit moeten de plannen achter de schermen wel serieus genoeg zijn.

Waarom de Koninklijke Marine behoefte heeft aan extra ondersteunende capaciteit laat zich eenvoudig raden. In de periode 1975 - 2011 heeft de vloot altijd de beschikking gehad over twee bevoorradingsschepen, zodat in geval van technische problemen of onderhoud van één schip er nog een ander beschikbaar was. Toen besloten werd om het fast combat support ship Zr.Ms. Amsterdam niet te vervangen, bleef alleen de vervanger van Hr.Ms. Zuiderkruis over: Zr.Ms. Karel Doorman. Critici merkten direct op dat daarmee de back-up was verdwenen, zeker omdat de Doorman meer taken heeft dan alleen bevoorrading op zee en ook nog gedeeld wordt met andere landen. De daaropvolgende technische problemen met de voortstuwing maakten voor iedereen de kwetsbaarheid op gebied van bevoorradingscapaciteit duidelijk.

De afgelopen weken heeft de Doorman al meerdere schepen op zee bevoorraad. Niet omdat de schepen ineens zonder peut zaten, maar omdat het bevoorraden op zee een activiteit is die regelmatig moet worden beoefend door de bemanningen van schepen en van het bevoorradingsschip zelf.

Met de plannen voor een combat support ship wordt voor het eerst sinds lange tijd nagedacht over een project dat niet bedoeld is als vervanging, maar als uitbreiding van de vloot.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Karel Doorman
Zr.Ms. Amsterdam