Marineschepen.nl
 
   
 

Hillen: marineschepen niet kopen, maar leasen


Door: Riekelt Pasterkamp
Bericht geplaatst: 04-09-2014


Nieuwe schepen voor de Koninklijke Marine niet kopen, maar leasen om zo discussies over dure aanschaf uit de weg te gaan. Dit voorstel deed CDA-politicus Hans Hillen gisteren in Rotterdam tijdens het Sea Power Symposium bij de aftrap van de Wereldhavendagen.

Wereldhavendagen
Zr. Ms. Johan de Witt (L801) en Zr.Ms. Makkum zijn voor de Wereldhavendagen afgemeerd in de haven van Rotterdam. Foto: Riekelt Pasterkamp

Door lease in plaats van koop zijn discussies in de politiek over aanschafprijs en levenskosten van defensiematerieel verleden tijd, denkt Hillen. "Bij de F-35, het nieuwe gevechtsvliegtuig voor de luchtmacht, hebben we dat verkeerd gedaan. Dat ging alleen maar over geld."De komende jaren staat bij de marine de vervanging van vier onderzeeboten op de rol. Scheepsbouwer Damen aast op die order. De Nederlandse defensie-industrie heeft een goede naam in de wereld, aldus Hillen. "Ze is klein, maar dapper en moet smart (slim) opereren."

Hillen, minister van defensie van 2010 tot 2012 in het kabinet-Rutte I, bezuinigde 1 miljard euro op de krijgsmacht. "Die bezuiniging moet van tafel en Defensie moet worden gevrijwaard van begrotingsperikelen in Den Haag." Muziek in de oren van generaal Rob Verkerk, commandant van de marine. "De politiek mag Defensie niet beschouwen als windvaan. Soms is er een shock nodig om na te denken", zei hij doelend op de situatie in Oekra´ne.

Aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt opende Verkerk donderdag samen met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de Wereldhavendagen. De marine is de komende dagen met een aantal schepen in Rotterdam aanwezig. Centraal staat de 350e verjaardag van het Korps Mariniers.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Johan de Witt
Alkmaarklasse