Afgelopen weekend naderden Venezolaanse marineschepen Aruba en Curacao tijdens de besprekingen over de gearresteerde Venezolaanse diplomaat. Dat zegt Hoofdofficier van Justitie Peter Blanken in The Wall Street Journal. Venezuela dreigde ook met economische maatregelen. Nederland heeft de verdachte inmiddels vrijgelaten omdat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. Het Ministerie van Defensie ontkent een dreiging.
Demonstratie tijdens de Dag van de Marine in Venezuela op 24 juli 2014. (Foto: Venezolaanse kustwacht)
Blanken tegenover de Amerikaanse krant: "Het dreigement was er. We weten niet wat hun bedoelingen waren, maar ik denk dat veel mensen op Aruba bang waren dat er iets zou gebeuren." De Arubaanse kustwacht merkte zeker vier Venezolaanse marineschepen op die richting het eiland voeren.
De diplomaat is Hugo Carvajal, het voormalige hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst. Carvajal wordt door de Verenigde Staten verdacht van drugshandel en de VS had verzocht hem op te pakken in Aruba.
Het Nederlandse Ministerie van Defensie ontkent dat er sprake was van een dreiging. Een woordvoerder verklaarde tegenover Marineschepen.nl dat de Venezolaanse schepen niet voor de Arubaanse kust lagen en dat zij zich ook niet in de Arubaanse wateren bevonden. Wel zijn Venezolaanse schepen, inclusief een sleepboot, dit weekend langs Aruba gevaren. Het zou gaan om marineschepen die vanuit Maracaibo terugkeerden naar hun thuishaven.
Transit of dreiging
De lezingen van de Hoofdofficier van Justitie en van het Ministerie van Defensie in Den Haag komen duidelijk niet overeen. Of het een doodnormale transit betrof of echt een dreigement, is lastig na te gaan. De route vanaf Maracaibo terug naar de marinebases in bijv. Caracas of Puerto Cabello is langs Aruba. Geen andere weg mogelijk. En dat die schepen er na de festiviteiten van afgelopen week er langs voeren, is ook niet meer dan logisch. Venezuela is bovendien vanaf Aruba te zien, het ligt op zo'n 24 km afstand.
Daarentegen zat de kwestie Venezuela niet lekker. Op z'n zachtst gezegd. Eerst mochten er geen vliegtuigen vliegen tussen Aruba en Venezuela en daarna ging Venezuela door met dreigementen. Klaarblijkelijk heeft Aruba volgens Hoofdofficier van Justitie Blanken het passeren van die schepen ook zo ervaren. Hijzelf in ieder geval wel, want volgens hem voeren die schepen voor de Arubaanse kust toen Nederlandse officials in overleg waren wat ze met de gearresteerde moesten doen.
Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken nam de vermeende actie van de Venezolaanse marineschepen hoog op, maar Caracas verzekerde de Nederlanders dat de schepen er toevallig op dat moment langs voeren.
Zr.Ms. Groningen lag dit weekend in Sint Maarten. (Bron: @WalterHansen843)
Geen NAVO
Wat Venezuela daadwerkelijk had gedaan als Carvajal niet was uitgeleverd is natuurlijk moeilijk na te gaan. De kans van slagen van iedere actie was echter groot, want van een echte verdediging op en rond Aruba, Bonaire en Curacao kun je niet spreken. Er is weliswaar altijd één marineschip in die wateren, het zogenaamde stationsschip, maar Zr.Ms. Groningen was dit weekend volgens het Twitteraccount van de commandant in Philipsburg, Sint Maarten. Een kleine duizend kilometer naar het noorden dus, een hele dag varen.
Belangrijker nog; de Groningen is een patrouilleschip en niet geschikt voor een treffen met andere marineschepen. Verder zijn zo'n 500 militairen verspreid over de eilanden die zich bezighouden met o.a. training, onderhoud en ondersteuning van de kustwacht. Ook is er op Curacao en Aruba een militie.
Venezuela heeft op een tiental kilometers afstand van de eilanden een complete krijgsmacht, die gemoderniseerd en uitgebreid wordt. De marine beschikt over 90 schepen, waaronder 6 fregatten en 2 onderzeeboten. Maar de afstanden zijn klein dus ook de Venezolaanse luchtmacht kan een belangrijk aandeel hebben en heel lang boven de eilanden acties uitvoeren.
Op steun van de NAVO hoeft Nederland niet te rekenen bij een aanval. Want het Caribisch gebied valt niet onder het verdrag. Ons land zal het dus in geval van een conflict alleen moeten klaren.