Marineschepen.nl
 
   
 

Mijlpalen voor Russische onderzeebootbouw


Bericht geplaatst: 25-07-2014
Laatst aangepast: 25-07-2014


Aanstaande zondag wordt op de Sevmash scheepswerf in Severodvinsk op één dag de kiel gelegd van twee nucleaire onderzeeboten; één van de Yasenklasse en één van de Boreiklasse. Eerder dit jaar werden al twee onderzeeboten van deze klasses in dienst gesteld.

Alexander Nevsky
De Alexander Nevski (Boreiklasse) op de werf. Let op hoe klein de opbouw is. (Bron: Commons Ria Novosti)

Zoals ieder jaar wordt in Rusland op de laatste zondag van juli Dag van de Marine gevierd. Dit jaar staat de Russische feestdag in het teken van een reeks mijlpalen. Op de Sevmash scheepswerf in Severodvinsk, een stad aan de Witte Zee in Noordwest-Rusland, wordt op 27 juli de kiel gelegd van twee nieuwe onderzeeboten. Het gaat om de vijfde sub van de Boreiklasse en de vierde van de Yasenklasse.Beide onderzeeboten zijn nucleaire onderzeeboten. De Boreiklasse vormt de nucleaire afschrikking van Rusland; iedere sub heeft 16 Bulava ballistische raketten met een bereik van 10.000 km. Iedere raket kan 10 kernkoppen bevatten.
De 10 Yasenklasse onderzeeboten hebben deze raketten niet, maar beschikken wel over een divers wapenarsenaal, waaronder supersonische kruisvluchtwapens. Volgens de Amerikaanse marine in 2009 is het de stilste Russische onderzeeboot ooit.

Dat het onderzeebootprogramma van de Russische marine -ondanks diverse tegenvallers en problemen- op stoom ligt, blijkt ook uit het feit dat de derde onderzeeboot van de Boreiklasse, de Vladimir Monomakh, morgen zijn proefvaart zal afronden. Deze boot zal dan later dit jaar in dienst worden gesteld. De tweede boot, Alexander Nevsky, werd eerder dit jaar opgenomen in de vloot.
De meest recente versies van de Boreiklasse worden volgens Russische media volledig gemaakt van Russische onderdelen.Ook met de voortgang van de Yasenklasse zal men in Rusland tevreden zijn; de Severodvinsk, de eerste boot van die klasse, werd in juni in dienst gesteld.

Bij deze onderzeeboten blijft het niet. De Russische marine wordt snel gemoderniseerd met een intensief nieuwbouwprogramma dat dit jaar veel nieuwe schepen zal opleveren.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Boreiklasse onderzeeboten
Yasenklasse onderzeeboten

40 nieuwe schepen in '14