Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnenjager Hellevoetsluis uit Amsterdam gesleept


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-03-2020 | Laatst aangepast: 05-03-2020


Van begin 2019 tot begin 2020 zagen dagelijks duizenden treinreizigers een marineschip vlak bij Amsterdam Centraal Station liggen, met op de boeg in witte letters: M859. Het is de voormalige mijnenjager Hr.Ms. Hellevoetsluis. Het doel was om dit schip te gebruiken voor Defensity College, maar de Hellevoetsluis is verkocht aan Bulgarije en werd gisteravond weggesleept.

M859
Zo lag ex-Hr.Ms. Hellevoetsluis een jaar afgemeerd in Amsterdam. Deze foto is vorige week donderdag gemaakt vanuit de trein. De Hellevoetsluis was van 1987 t/m 2011 in dienst. Hoogtepunt was Operatie Octopus. De Hellevoetsluis, nog geen 8 maanden in dienst, was van september 1987 t/m juni 1988 met Hr.Ms. Maassluis in de Perzische Golf en in de Golf van Oman. Daar zochten ze naar mijnen die werden gelegd tijdens de oorlog tussen Iran en Irak. In juli 1987 was een koopvaardijschip nog beschadigd geraakt door een Iraanse zeemijn. De Hellevoetsluis maakte vier mijnen onschadelijk. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In januari 2019 werd de Hellevoetsluis van Den Helder naar Amsterdam gebracht om dienst te doen bij het Defensity College. Dit is een initiatief van Defensie voor universiteitsstudenten. Zij kunnen als reservist bij Defensie een parttimebaan binnen hun vakgebied krijgen. Het schip zou dienst doen als maritime field innovation lab. Dat is er niet van gekomen, al heeft Defensity College wel plannen voor twee andere uit dienst gestelde mijnenjagers die momenteel in Zeebrugge en Den Helder liggen.In november 2019 werd bekend dat Nederland twee voormalige Alkmaarklasse mijnenjagers had verkocht aan Bulgarije. De namen die toen werden genoemd waren de Maasluis en Middelburg. Nu blijkt dat de Hellevoetsluis is verkocht met de Middelburg. Het is niet bekend gemaakt waar de Hellevoetsluis naar toe wordt gebracht, de oude mijnenjager lag woensdagmiddag in IJmuiden. Volgens Bob Roetering, oud-commandant Mijnendienst, zou het logisch zijn als het schip naar Den Helder wordt gebracht en niet naar Zeebrugge omdat de schepen door Nederland zijn verkocht. Woensdag, zo ontdekte Roetering, werd de Hellevoetsluis door sleepboot Triton naar Den Helder gesleept. Aankomst woensdagavond 2200 uur.

M859
De Hellevoetsluis was donderdagochtend 5 maart weer terug bij de Mijnendienst in Den Helder. (Foto: Bob Roetering)Nieuwe toekomst in Amsterdam
De Hellevoetsluis werd samen met drie andere mijnenjagers in 2011 uit dienst gesteld. Aanvankelijk werden de vier in 2011 te koop gezet. Drie jaar later werden ze toch uit de verkoop gehaald en in reserve geplaatst. De schepen werden gebruikt om kapotte onderdelen van de nog in dienst zijnde mijnenjagers te vervangen.

Voor de vier oude mijnenjagers werden nieuwe plannen bedacht. Twee van de vier (de Haarlem en Middelburg) zouden worden gesloopt, de Hellevoetsluis en Maassluis zouden naar Amsterdam gaan. In de Dijksgracht aan de kade van het Marine Etablissement Amsterdam zouden de schepen gebruikt worden voor het Defensity College als maritime field innovation lab.

M859
Het vertrek van de Hellevoetsluis dinsdag 3 maart 2020.

Eind 2019 is het toch weer anders. Bulgarije koopt voor een miljoen per stuk twee mijnenjagers: de Maassluis en de Middelburg. De Hellevoetsluis is dan al in Amsterdam, maar is nooit in gebruik genomen bij Defensity College.

Dinsdagavond werd het schip weggesleept en zet het de eerste stappen naar een nieuwe toekomst, maar dan in Bulgarije.Vaag
Het is vaag wat de plannen van Defensie zijn met de resterende schepen. De Maassluis is vorige week van Harssens naar de Berghaven in Den Helder gebracht, zo begreep Marineschepen.nl vanmiddag, en de Middelburg ligt nog in het natte bassin van de voormalige Rijkswerf. De Haarlem is in Zeebrugge.Defensity College
Ondertussen heeft Defensity College nog altijd serieuze plannen met de twee overgebleven mijnenjagers. De hoop is dat deze schepen naar Amsterdam kunnen komen om, opnieuw in de Dijksgracht, dienst te kunnen doen als innovatieplatform voor studenten en waar studenten Defensie kunnen leren kennen op een andere manier dan tot nu toe mogelijk was. Defensity College is hier over in gesprek met de marine.

De komende tijd moet uitwijzen of de twee resterende schepen echt naar Amsterdam komen. In april moeten de verkochte mijnenjagers, zoals het er nu naar uitziet de Hellevoetsluis en de Middelburg dus, aan Bulgarije worden overgedragen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Alkmaarklasse

Mijnenjagers verkocht aan Bulgarije