De Franse helikoptercarrier Dixmude (Mistralklasse) is zaterdag in Zeebrugge open voor publiek. Niet eerder was een schip van de Mistralklasse in België of Nederland voor publiek te bezoeken. Deze Franse scheepsklasse is bij velen vooral bekend vanwege de omstreden verkoop van twee exemplaren aan Rusland.
BPC Dixmude. (Foto: Franse marine)
De Mistralklasse bestaat uit drie schepen, waarvan de Dixmude het nieuwste is. Het schip uit 2012 meert vrijdag af aan de Zweedse Kaai (Graaf Jansdijk - 8380 Zeebrugge) in Zeebrugge, België. Op zaterdag is het schip van 09:00 tot 12:00 uur open voor publiek. Dit is een unieke kans om dit 199 meter lange schip te bezoeken.
De Dixmude is in Zeebrugge omdat het deelneemt aan herdenkingsplechtigheden in het kader van de Eerste Wereldoorlog. Diksmuide (of, in het Frans Dixmude) heeft een speciale plaats in de Franse marinegeschiedenis.
Tijdens de Slag aan de IJzer (oktober-november 1914) vochten Franse mariniers mee aan Belgische zijde tegen de Duitse aanvallers. 6.500 Franse mariniers bleven onder leiding van de Franse admiraal Ronarc´h een maand lang hun stellingen verdedigen, zodat het Belgische leger zich terug konden trekken richting Antwerpen. Tijdens die verdediging van Diksmuide sneuvelden ruim 500 mariniers, raakten er bijna 2.000 gewond en werd 700 man gevangen genomen. Tot op de dag van vandaag is de dapperheid en toewijding van de mariniers tijdens de strijd nog steeds een inspiratiebron voor de Franse marine. De helikoptercarrier Dixmude is daarom vernoemd naar het dorp en speelt om die reden, samen met de 200 bemanningsleden, een grote rol in de herdenking van de Slag om Diksmuide.
De grote Belgisch-Franse plechtigheid heeft plaats op zondag 12 oktober in het bijzijn van Z.K.H. Prins Laurent.
Rusland
Een bezoek aan BPC Dixmude is extra bijzonder omdat Rusland twee van deze schepen heeft besteld. Met een bezoek aan de Dixmude kunt u zich ook een beeld vormen van wat Rusland straks hoopt te krijgen. Of dat doorgaat is echter allerminst zeker. De deal, ter waarde van 1,2 miljard euro, is omstreden sinds de crisis rond Oekraïne en veel landen voeren de druk op Frankrijk op om af te zien van de verkoop. Frankrijk heeft zichzelf nu tot eind oktober de tijd gegeven om tot een besluit te komen.
Ondertussen is het verkooptraject wel doorgegaan. In september ging de Vladivostok voor het eerst naar zee voor de proefvaart. Aan boord waren 200 Fransen en 200 Russen, de laatste groep zal straks de bemanning gaan vormen. Inmiddels is ook het tweede blok van 200 man Russisch marinepersoneel naar zee geweest met de Vladivostok.
De planning is dat de Vladivostok op 1 november wordt overgedragen aan Rusland, waarna het naar St. Petersburg zal varen. Daar zullen de wapensystemen, computers en sensoren worden geïnstalleerd.