De proefvaarten van nieuwe Franse en Australische marineschepen zijn door beide landen fraai in beeld gebracht en verspreid. Het nieuwe Franse FREMM-fregat Normandie (Aquitaineklasse), dat voor de kust van Bretagne aan het testen was, is te zien in een video van scheepswerf DCNS. Vanuit Australië werden foto's van de helikoptercarrier Canberra verzonden, nadat het gisteren voor het eerst Sydney binnenvoer.
De Normandie tijdens de proefvaart voor de kust van Bretagne. (Foto: DCNS)
Aquitaineklasse
De Franse scheepswerf DCNS heeft samen met de Italiaanse collega's van Fincantieri een indrukwekkend ontwerp neergezet in de vorm van FREMM. Het eerste schip, de Aquitaine, is inmiddels indienstgesteld en was in 2011 op zee voor de proefvaart. Nummer twee volgde zo'n twee jaar later en is nu gereed met het testen op zee. In mei wordt de Normandie indienstgesteld. Daarna zullen in ieder geval nog zes van deze schepen voor de Franse marine volgen (waarvan twee met een luchtverdedigingsspecialisatie) en daarna eventueel nog drie. Italië heeft er al drie en laat er acht in totaal bouwen, de Marokkaanse FREMM is onlangs indienstgesteld.
Het tweede schip van de Aquitaineklasse, Normandie, tijdens de proefvaart begin maart 2014.
De Aquitaineklasse is weliswaar gesplitst in onderzeebootbestrijdings- en luchtverdedigingsvarianten, maar de schepen beschikken over een uitgebreid pakket aan wapenstsyemen tegen landdoelen. De nieuwe MdCN kruisvluchtwapens van MBDA zullen op korte termijn beschikbaar zijn en kunnen volgens de fabrikant landdoelen bereiken op meer dan 250 km van het schip (maar volgens bronnen op internet zou dat 1.400 km kunnen zijn). Ook de nieuwe Exocet MM40 Block III is in staat om doelen op land uit te schakelen, al is dit wapen vooral bedoeld tegen andere schepen.
Canberra in Sydney
Zoals eerder op Marineschepen.nl werd vermeld is de Canberra bezig met de eerste proefvaart. Het grootste schip dat ooit voor de Australische marine is gebouwd, is in Sydney waar het in het dok gaat voor het knippen en scheren van de scheepshuid. De Australische marine zorgde natuurlijk voor een helikopter en een fotograaf die de binnenkomst van de Canberra in Sydney mooi wist vast te leggen.
De Canberra vaart Sydney binnen en passeert het bekende Opera House. (Foto: Australische Marine)