Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe Doorman 1 juli voor het eerst in Den Helder


Bericht geplaatst: 18-06-2014
Laatst aangepast: 18-06-2014


De nieuwe Karel Doorman zal dinsdag 1 juli a.s. voor het eerst de Helderse marinehaven binnenlopen. Dat heeft een woordvoerder van Defensie bevestigd tegenover Marineschepen.nl. Het JSS wordt die middag ceremonieel onthaald. Omdat dit bijzondere havenbezoek onderdeel uitmaakt van de proefvaart, is de eerste binnenkomst onder voorbehoud.
Aan boord van de Doorman wordt hard gewerkt om deze week voor het eerst naar zee te kunnen.

Karel Doorman
De Karel Doorman werd op 8 maart gedoopt in Vlissingen. Toen was het binnen nog een doolhof van loshangende kabels en plastic afdekschermen. Nu is het schip bijna gereed voor vertrek. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Natuurlijk maakt de nieuwe thuishaven onderdeel van de proefvaart. Volgens de Facebookpagina van het Rijks Haven CoŲrdinatie Centrum wordt het schip om 1145 uur verwacht, maar ook dat zal aan veranderingen onderhevig zijn.Bij binnenkomst zullen adelborsten het schip ceremonieel welkomheten, de binnenliggende marineschepen zullen de scheepshoorns laten horen en natuurlijk verwelkomen de sleepboten van de marine hun nieuwe collega met brandspuiten. Maar bovenal zal de hele haven uitlopen om de Doorman voor het eerst met eigen ogen te kunnen zien.Lees ook: Informatiepagina over de Karel DoormanHet grootste Nederlandse marineschip ooit vertrok bijna een jaar geleden uit RoemeniŽ, waar het op de scheepswerf van Damen werd gebouwd. Sinds augustus 2013 wordt door Damen in Vlissingen aan de afbouw gewerkt. Dat werk is bijna afgerond en het schip wordt gereed gemaakt om voor het eerst op eigen kracht zee te kiezen. De Facebookpagina van de Doorman meldt dat de bemanning deze week voor het eerst aan boord kan wonen en slapen. De verwachting is ook dat het schip deze week voor het eerst de Vlissingse scheepswerf gaat verlaten. Wanneer de proefvaart exact gaat beginnen, is nog niet duidelijk.

De Karel Doorman zal straks de bevoorradingstaken van Hr.Ms. Zuiderkruis en de onlangs verkochte Zr.Ms. Amsterdam op zich nemen. Voordat het zover is, zullen eerst meerdere proeftochten plaatsvinden. Later dit jaar volgt dan de overdracht aan Defensie, waarna het in 2015 in dienst gesteld zal worden.Een bezoekje brengen aan de Karel Doorman kan waarschijnlijk voor het eerst tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, begin september.Lees ook: Eerste binnenkomst van vliegdekschip de Karel Doormancomments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
JSS Karel Doorman