Marineschepen.nl
 
   
 

Première Michiel de Ruyter in Scheepvaartmuseum


Bericht geplaatst: 16-12-2014
Laatst aangepast: 16-12-2014


Op 26 januari 2015 heeft op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam de première plaats van de film Michiel de Ruyter. Speciaal voor deze première wordt op het Open Pleyn een bioscoop gebouwd waar ruim 1200 genodigden de film kunnen zien. Drie dagen later draait de film van Roel Reine in bioscopen door het hele land.

Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam is gehuisvest in een gebouw dat van 1656 tot 1972 een magazijn was van de marine. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Galapremière Michiel de Ruyter
De première in het Scheepvaartmuseum zal een heuse galapremière worden, inclusief de bekende rode loper en pers. Niet alleen de cast en crew van de film zullen er aanwezig zijn, ook enkele speciale genodigden worden gevraagd te komen. In totaal zullen die avond 1200 mensen de historische marinefilm gaan bekijken. Voor de première kunnen geen kaartjes worden gekocht.

Op het Open Pleyn, de binnenplaats van het museum, wordt een heuse bioscoop gebouwd met podium, groot filmdoek en high-tech geluidsinstallatie.



Thuiswedstrijd
Het Scheepvaartmuseum is natuurlijk een prachtige locatie in het centrum van Amsterdam, maar werd door A-film niet zomaar uitgekozen. Er is een duidelijke band met De Ruyter. De première is zelfs een thuiswedstrijd. In 1654 verhuisde Michiel de Ruyter namelijk vanuit Vlissingen naar Amsterdam toen hij er vice-admiraal werd. Hij vestigde zich aan wat nu Prins Hendrikkade 131 heet. Een jaar later werd schuin tegenover zijn huis begonnen met het nieuwe magazijn van de marine. Dat magazijn staat tegenwoordig bekend als het Scheepvaartmuseum.

Uiteraard maakt het Scheepvaartmuseum zelf van de gelegenheid gebruik en besteedt vanaf de dag van de première extra aandacht aan de 17e-eeuwse marineman. Bezoekers kunnen meer over De Ruyter te weten komen middels een route langs verschillende historische objecten in de vaste tentoonstellingen. Bovendien heeft het Scheepvaartmuseum een selectie voorwerpen speciaal uit het depot gehaald. Tot slot organiseert et Scheepvaartmuseum extra activiteiten zoals lezingen, rondleidingen en een klassieke concertenreeks.

Scheepvaartmuseum
De binnenplaats werd tijdens de recente verbouwing overkapt en heet sindsdien het Open Pleyn. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Schepen van Michiel de Ruyter
De film Michiel de Ruyter zal vanaf 29 januari in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Voor de film zijn opnames gemaakt in Veere, Zierikzee, Middelburg, Bergen op Zoom, Den Haag, op Texel, de Noordzee, het Markermeer, de Waddenzee en in België.

Op het Markermeer zijn opnames van zeeslagen gemaakt met de schepen Etoile du Roy, Shtandart, Batavia en het Statenjacht Utrecht. Geen van deze schepen heeft overigens een band met Michiel de Ruyter zelf; van de twee Nederlandse schepen is de Batavia een VOC-schip (wel bewapend, maar geen marineschip) en het Statenjacht Utrecht is gebaseerd op tekeningen uit 1746.

Het bekendste schip van De Ruyter dat op de marinewerf naast het huidige Scheepvaartmuseum is gebouwd, is de Hollandia. Zijn vlaggenschip, De Zeven Provinciën, gleed echter in Rotterdam van de helling.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Trailer Michiel de Ruyter