Marineschepen.nl
 
   
 

Première in Tuschinski en aan boord Johan de Witt

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 30-10-2013

Gisteravond is de piraterijfilm Captain Phillips in première gegaan tijdens de Amsterdam Film Week. De première was bijzonder omdat de film niet alleen voor het eerst in Nederland vertoond werd in Pathé Tuschinski, maar op hetzelfde moment ook aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt in Oman. Speciaal voor de première kwamen zo'n 200 marinemannen en -vrouwen in uniform naar de bioscoop, die overigens goed bewaakt werd door boardingteams van de marine.

Tuschinski Amsterdam
Een bijzondere première: zo'n 200 marinemannen en -vrouwen in uniform in Tuschinski. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Captain Phillips is gebaseerd op de kaping van de Maersk Alabama in 2009, waarbij kapitein Richard Phillips gegijzeld werd en vervolgens bevrijd moest worden door de Amerikaanse marine. Een recensie van Captain Phillips verscheen al eerder op Marineschepen.nl.



Nietsvermoedende voorbijgangers keken gisteravond vreemd op toen zij mariniers en vlootpersoneel bewapend voor de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski zagen staan. Een heuse piratenskiff stond naast de ingang opgesteld en Commandant Zeestrijdkrachten VADM Borsboom stond de pers te woord over de link tussen de marine en de film: een realistisch beeld van (anti-)piraterij nabij Somalië én het feit dat Nederland op dit moment leiding geeft aan de anti-piraterijmissie van de Europese Unie.

Tuschinski Amsterdam
Teams van vlootpersoneel en mariniers wachten samen met VADM Borsboom de grote marinedelegatie op. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Tuschinski Amsterdam
Voorafgaand aan de film nam VADM Borsboom het boek "Overboord" (oorspronkelijke titel: "A captain's duty") in ontvangst uit handen van Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Live vanuit Oman
Terwijl de verwarming in Tuschinski de zaal warm moest houden, had men op het helidek van Zr.Ms. Johan de Witt een echte openlucht bioscoop gebouwd inclusief rode loper, rode stoelen en groot scherm. Het vlaggenschip van de Europese piraterijbestrijdingsoperatie lag namelijk in de haven van Muscat voorafgaand aan een nieuwe periode op zee. Bij een buitentemperatuur van zo'n 27 graden werd ook daar Captain Phillips vertoond.

De twee bioscopen werden voorafgaand aan de film kort met elkaar verbonden middels een live-verbinding. CDR Peter Lenselink, commandant van de Europese missie, vertelde kort over het belang van piraterijbestrijding voor ons land. Daarna was het tijd voor dik twee uur spanning op open zee.

Tuschinski Amsterdam
CDR Peter Lenselink live op het grote scherm in Tuschinski vanuit Muscat. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

"Pakkend en aangrijpend"
Na afloop van de film waren de reacties onder het (marine)publiek positief. Ook bij ervaringsdeskundigen als SGTMARNS Gerritsen. Hij voer als lid van een Vessel Protection Detachment (VPD) mee aan boord van koopvaardijschepen om hen te beschermen. "De film is erg realistisch. Je ziet dingen in de film terugkomen die wij ook hebben gezien. Van het eerste moment dat je een verdacht contact op je af ziet komen, het aansluiten van brandslangen tot het in veiligheid brengen van de bemanning." De Maersk Alabama voer echter door het Somalisch Bassin zonder bescherming van een VPD en zonder marineschip in de buurt.

Tuschinski Amsterdam
Schout-bij-nacht Ben Bekkering, zelf tweemaal actief geweest tegen piraten, staat in de foyer de media te woord. Vanavond is Bekkering te zien in het tv-programma Pauw & Witteman. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ook SBN Ben Bekkering zat in de grote zaal van Tuschinski. De schout-bij-nacht kent de wateren rond Somalië uit eigen ervaring; als commandant van de Johan de Witt was Bekkering in 2010 ter plaatse om te strijden tegen piraten. In 2012 keerde hij terug met een fregat, maar wel als eskadercommandant van het NAVO vlootverband tegen piraten. Bekkering was onder de indruk: "Ik vond het een pakkende en aangrijpende film, waarin de filmmakers in staat zijn geweest de situatie op een heel realistische manier neer te zetten. Met een gepaste benadering voor zowel de bemanning, de kapitein als de piraten. Dit is heel knap gedaan."

Bekkering zag als commandant van de JWIT en als commandant van de NAVO vloot acties tegen piraten van dichtbij en zijn schepen wisten zo'n 30 mensen te bevrijden, toch was dit weer heel anders: "De gebeurtenis met kapitein Phillips was uniek. Zo'n kapitein die in een reddingsloep wordt meegenomen door vier piraten, dat is enig in zijn soort. Er zijn wel andere situaties geweest die net zo ingrijpend waren. We hadden een scheepsbemanning bevrijd, die daarna bij ons aan boord kwam. Van hun verhalen gingen onze haren overeind staan. Als dan in deze film Captain Phillips in die ziekenboeg wordt onderzocht en helemaal van de wereld is, zijn dat wel beelden die ik herken van mensen die wij aan boord namen na vier maanden gijzeling."



De voormalig eskadercommandant is blij met de aandacht voor de rol die de marine heeft rond Somalië: "De marine doet nu eenmaal ver over de horizon zijn werk, ver weg van hier. En wat heel mooi is, is dat iemand het verhaal van de gemiddelde zeevarende zo kan duiden op een scherm. Dat helpt ons aan het publiek in Nederland, maar ook aan onze vrienden en familie goed uit te leggen wat we doen als we vier tot zes maanden weg zijn."

Reportage van Hart van Nederland vanuit Oman.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Recensie Captain Phillips
Eerste trailer
Zr.Ms. Johan de Witt
Bekkering baas NAVO vloot
Evertsen naar Somalië
Waspklasse
Arleigh Burke klasse
Rangen marine