Marineschepen.nl
 
   
 

Spectaculaire reddingsactie met helikopter (video)


Bericht geplaatst: 22-08-2014
Laatst aangepast: 22-08-2014


Afgelopen maandag is een ziek bemanningslid van een Peruaanse onderzeeboot gered door een Colombiaanse marinehelikopter. De Peruaanse onderofficier moest zo'n 253 km uit de Colombiaanse kust met spoed van boord naar een ziekenhuis. De reddingsactie door de Colombianen werd met twee camera's vastgelegd en laat zien hoe risicovol de operatie in de ruwe Caribische Zee was.

SAR
Een still uit de film van de reddingsactie. (Foto: Colombiaanse marine)

De Peruaanse Type 209 onderzeeboot BAP Islay was onderweg van Peru naar de Amerikaanse oostkust voor een oefening. Na passage door het Panamakanaal voer het door de Caribische Zee, 253 km uit de Colombiaanse kust, toen plotseling een onderofficier aan boord een toeval kreeg. Aan boord van de Islay is toen besloten hulp in te roepen en de Colombiaanse marine stuurde één van de nieuwe Bell 412EP helikopters om de onderofficier van de onderzeeboot te halen.Het komt vaker voor dat mensen van boord worden gehaald of aan boord worden gezet van een onderzeeboot middels een helikopter, maar dankzij kleine HD camera's die op oa een helm te monteren zijn, kan dit op beeld worden vastgelegd. Bovendien hadden de heli en onderzeeboot te maken met onstuimig weer. Hetgeen de reddingsoperatie spectaculair maakte.


Spectaculaire beelden vanuit de helikopter.

De beelden zijn fraai en laten zien hoe een arts met (pijn en) moeite op de onderzeeboot wordt neergezet, om de patient te onderzoeken en mee terug te nemen aan boord. In het eerste filmje (boven) is de actie te zien vanuit de helikopter. Hier is de feitelijke reddingsactie niet te zien. Aan het eind van het filmpje lijkt de verpleegkundige te gebaren dat de patient is overleden, maar dat had betrekking op haar apparatuur, want de reddingsactie was succesvol en de Peruaanse onderofficier kwam in stabiele toestand bij het ziekenhuis aan.

In het tweede filmpje (onder) zijn de beelden van de helmcamera van de arts gebruikt. Meerdere malen is te zien hoe hij langs het sail van de onderzeeboot schuift en steeds probeert om één van de uitgestoken handen te grijpen. Hij heeft de reddingsactie zelf wel vast weten te leggen.


Nog meer spektakel in de beelden vanaf de helm van de arts.

De Colombiaanse marine heeft in 2014 alleen in de Caribische Zee al 530 mensen gered. Daarbij maakt het sinds begin dit jaar gebruik van twee Bell 412EP helikopters: Armada Republica Colombia (ARC) 225 en 227. De laatste voerde maandag de reddingsactie uit.
De heli's zijn in Canada gebouwd en kunnen worden ingezet voor Search And Rescue (SAR) missies, maar ook voor bijvoorbeeld oppervlakteoorlogvoering vanaf het helidek van één der Colombiaanse marineschepen.

helikopter
De twee nieuwe Colombiaanse helikopters. Rechts de ARC 227. (Foto: Colombiaanse marine)

Jaarlijkse onderzeebootoefening
De BAP Islay heeft de reis vervolgd en zal waarschijnlijk tot begin oktober deelnemen aan de oefening SUBDIEX (Submarine Diesel Exercise). Sinds 2002 neemt de Peruaanse marine jaarlijks deel aan dit onderdeel van de Amerikaanse Diesel Electric Submarine Initiative. Tijdens deze oefening waar vooral Zuid-Amerikaanse onderzeeboten aan meedoen wordt enerzijds de Amerikaanse marine getraind in het bestrijden van de lastig op te sporen conventioneel voortgestuwde onderzeeboten en anderzijds worden de participerende subs zelf ook getraind.Behalve de BAP Islay heeft de Peruaanse marine nog vijf Type 209 onderzeeboten van Duitse makelij. Ze zijn vrij klein (55 meter en 1100 tot 1200 ton) en niet bedoeld voor operaties ver van huis. Het jaarlijks sturen van één van deze subs van 32 tot 40 jaar oud naar een oefening op ruim 4.000 km afstand is een prestatie op zich.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Storm op zee video's