Marineschepen.nl
 
   
 

Minister Bijleveld en admiraals Kramer en Tas uiten zorgen tijdens commando-overdracht


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 09-09-2021 | Laatst aangepast: 09-09-2021


Vice-admiraal Rob Kramer heeft vanmiddag het commando over de zeestrijdkrachten en de functie van admiraal Benelux overgedragen aan vice-admiraal René Tas. In een zonovergoten Den Helder vond, onder toeziend oog van onder andere minister van Defensie Ank Bijleveld, de overdracht plaats met groots ceremonieel vertoon. Kramer en Tas namen beide geen blad voor de mond in hun toespraak en waren erg kritisch richting Den Haag over het gebrek aan financiële middelen. Maar ook Bijleveld uitte haar zorgen.

Tas en Kramer
VADM Tas en VADM Kramer lopen voorop. Zr.Ms. Karel Doorman op de achtergrond. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Met de overdracht komt er een einde aan een periode van bijna 40 jaar waarin Kramer in dienst was van de koninklijke marine. De ceremonie vond plaats in de Nieuwe Haven, waardoor deze zich afspeelde tegen een achtergrond van een aantal in het oog springende schepen. Onder andere Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. De Zeven Provinciën en de Belgische BNS Lobelia lagen in de haven.



Bijleveld: "Nederland wordt iedere dag en nacht bedreigd"
De eerste toespraak van de dag werd verzorgd door minister Bijleveld. Zij sloeg direct een waarschuwende toon aan en benadrukte het belang van de Koninklijke Marine. Ze haalde hierbij het incident van afgelopen zomer aan, toen Zr.Ms Evertsen in de Zwarte Zee geďntimideerd werd door Russische gevechtsvliegtuigen.

Bijleveld uitte haar zorgen omtrent Rusland: "De aanwezigheid van Russische onderzeeërs in de Noordzee is reden tot zorg. Soms vertonen zij verdacht gedrag, wat erop kan duiden dat mogelijk datakabels worden afgetapt met vitale informatie over onze economie en veiligheid. Nederland wordt iedere dag en iedere nacht bedreigd. Dat is geen pessimisme, maar realiteit."

Bijleveld
Minister van Defensie Ank Bijleveld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ook haar zorgen omtrent de marine deelde ze: "De wereldwijde corona-uitbraak, een tekort aan personeel en de staat van de schepen eisen hun tol. Zo zijn er onvoldoende schepen om explosieven in de Noordzee te ruimen (...) en de helft van de gehele vloot ligt nu in de haven. Dat is confronterend. En zeer zorgwekkend." Hiermee herhaalde ze de noodkreet die de commandanten van de krijgsmachtdelen eerder hadden geuit en voegde er later nog aan toe: "De rek is er uit."

Over de afscheidnemende Rob Kramer was Bijleveld een stuk positiever. Zij prees vooral de persoonlijke aanpak van Kramer en zijn aandacht voor al het marinepersoneel: "Met jouw oog voor mensen heb je een uitermate hoge standaard neergezet voor de menselijke maat van de marine."

Voor zijn verdienste bij de marine kreeg Kramer het 'Ereteken voor Verdienste in Goud' uitgereikt van minister Bijleveld, waarna hij zelf aan de beurt was om een toespraak te geven.

Commando-overdracht
De commando-overdracht vanuit een drone. (Foto: Defensie)

Commando-overdracht
VADM Rob Kramer. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Kramer: "Er moet geld bij"
Vrijwel meteen luidde hij de noodklok over het personeelstekort bij de marine: "We doen nog steeds waarvoor we bestaan. En dat we dat nog steeds doen met een aanzienlijk tekort aan personeel, zegt alles over ons personeel. Dat vervult mij met trots maar ik realiseer mij dat dit zo niet veel langer kan. Willen we er in de toekomst toe blijven doen, dan moet er echt wat gaan gebeuren. Er moet geld bij."

Daarnaast ging Kramer in op één van zijn speerpunten als commandant, namelijk de mens binnen de marine. Deze dient volgens Kramer altijd centraal te staan: "Nu, aan het einde van mijn commando stel ik mijzelf de vraag; "En Rob, is het je gelukt? Dan moet ik ook eerlijk zijn. Ik had verder willen komen. Er zijn veel mooie dingen gebeurd, die koester ik ook. Maar het gaat allemaal traag. Te traag."



Hiermee sloeg Kramer een brug naar de bureaucratie binnen Defensie, die hem een doorn in het oog is: "We maken processen te complex. Ik kan u vertellen dat de vijand van vandaag of morgen daar geen last van heeft. Er is één uitzondering. Ik heb begrip voor 'traag' wanneer het de zorgvuldigheid ten goede komt, in alle andere gevallen niet. In alle andere gevallen heb ik er een broertje dood aan."

Deze subtiele sneer richting de politiek werd later in de toespraak een stuk concreter. Kramer gaf het nieuw te vormen kabinet mee dat zij de eindverantwoordelijke zijn voor vrijheid in Nederland: "Wij zijn de uitvoering, zij zijn verantwoordelijk."

Over zijn opvolger had Kramer niets dan mooie woorden te zeggen. Hij noemde René Tas de juiste man op de juiste plaats. Kramer en Tas kennen elkaar al 39 jaar. Ze ontmoetten elkaar op het KIM en hebben sindsdien veelvuldig samengewerkt. Na zijn woorden richting Tas legde een geëmotioneerde Kramer het commando over de zijstrijdkrachten en de functie van admiraal Benelux neer en werd hij geëerd met vijftien saluutschoten van Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

Tas en Kramer
VADM René Tas. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Jack Gouda
Behalve het commando over de Zeestrijdkrachten vond ook de functieoverdracht van Chef der Equipage van CZSK plaats. In beeld de vertrekkende adjudant Jack Gouda. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Hijmans Tas
Tas feliciteert de nieuwe CdE CZSK adjudant Hans Hijman met zijn nieuwe functie. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Tas: "Bij een groot conflict geen luxe om 'nee' te zeggen"
Enkele ogenblikken later aanvaarde René Tas deze taken over te nemen en was de commando-overdracht officieel. Ook de nieuwbakken commandant zeestrijdkrachten sloeg al snel een serieuze toon aan. Volgens Tas zorgen de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig voor een ander type gevecht: "Zo'n gevecht zullen we niet meer met onze huidige systemen kunnen winnen."

"Om conflicten te voorkomen, moeten we kunnen afschrikken en als dat niet lukt, kunnen winnen. Maar afschrikking werkt alleen als je de middelen hebt om voorbereid te zijn op een conflict met een tegenstander die beschikt over vergelijkbare middelen. Ondertussen is het belang van stabilisatie operaties niet weggenomen, ook terrorisme is niet weg. We moeten gereed zijn voor en, en, en. Een vijand zal ons aanpakken waar we zwak zijn."

Dit bracht Tas bij zijn drie prioriteiten als commandant zeestrijdkrachten: Missie, mensen, thuisfront. Volgens Tas moet de focus liggen op de voorbereiding op missies in het hoogste geweldsspectrum: "De eerste prioriteit is ervoor zorgen dat we elke opgedragen missie kunnen uitvoeren. Betekent dit dat we nooit 'nee' kunnen verkopen? Alleen als we die luxe hebben. Bij een groot conflict hebben we die luxe volgens mij niet."

De prioriteiten mensen en thuisfront hebben veel met elkaar gemeen. Tas wil, net als zijn voorganger, flink inzetten op het welzijn van het personeel en vergeet daarbij de mensen achter het uniform niet. Volgens Tas verdienen zij het om een prioriteit te zijn, hetgeen zelfs leidde tot een applaus voor het thuisfront.

Tas en Kramer
Een persoonlijk onderonsje na de toespraken tussen Tas en Kramer. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Aan het einde van zijn toespraak sprak Tas mooie woorden over zijn voorganger: "Als iemand mij vraagt, wat vind je van hem of haar, denk ik vaak langs drie subvragen: wil ik met hem of haar de oorlog in, wil ik hem of haar als buurman en denk ik dat hij of zij een goede docent zou zijn voor mijn kinderen. In Rob's geval: een driewerf ja."

Na afloop van de toespraak van Tas vond er een militair defilé plaats en was er een heuse flypast met onder andere een Apache, een NH90 helikopter en een B-25 Mitchell bommenwerper van het type waarmee de marine in 1944 nog boven de Normandische kust vloog tijdens D-day.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Tas wordt commandant marine

Tas op conferentie: 'We zijn onze voorsprong kwijt'