Marineschepen.nl
 
   
 

Vlaggenparade voor Vlootverjaardag

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 06-01-2013

De marine bestaat dinsdag 8 januari precies 525 jaar. Tijdens deze bijzondere Vlootverjaardag wordt op diverse plaatsen in Nederland ceremonieel stilgestaan dit jubileum. Het startsein hiervoor wordt gegeven door marinedeputaties die in tien oude Admiraliteitssteden met militair ceremonieel de Koninkrijksvlag hijsen. Op de Dam in Amsterdam wordt op grootsere wijze de Nederlandse vlag gehesen, in het bijzijn van de huidige Admiraliteitsraad.
Vlaggenparade zoals deze dagelijks plaatsvindt op alle Nederlandse marineschepen en -kazernes. De ceremoniële vlaggenparade is uitgebreider: met een gewapende wacht en muzikant of muziekkorps voor onder andere het spelen van het Wilhelmus.

Het hijsen van de nationale driekleur, de "Vlaggenparade", vindt iedere dag om negen uur plaats op alle schepen en inrichtingen van de Koninklijke Marine, waar ook ter wereld. Voor iedere (oud-)marineman of -vrouw een bekend gebeuren. Zie voor een uitgebreide toelichting de pagina deze MP Bundel onder paragraaf 23.B "Eerbewijzen aan vlaggen".Admiraliteitssteden
Tot eind achttiende eeuw was de marine feitelijk een versnipperde organisatie met een aantal afdelingen, met ieder een eigen bestuur of "Admiraliteit". Deze Admiraliteiten werkten doorgaans samen, maar concurreerden ook. Zo hoopte ieder Admiraliteitscollege dat één van hun eigen admiraals opperbevelhebber zou worden van de vloot. Vaak werd dat echter een admiraal van de Admiraliteit van Amsterdam, die zetelde in het Prinsenhof , tegenwoordig Hotel The Grand.

Om te benadrukken dat de marine destijds haar zetel in de verschillende Admiraliteitssteden had, wordt ter ere van de marineverjaardag eenmalig de Koninkrijksvlag in het stadscentrum gehesen. Vervolgens wordt aan de burgemeester, of zijn/haar vertegenwoordiger, de speciale 525-jubileumvlag van de Koninklijke Marine uitgereikt.

525 jaar marine
Logo van 525 jaar marine

Grootste vlaggenparade op de Dam
Er zijn tien steden waar ooit een Admiraliteit zetelde: Veere, Vlissingen, Middelburg, Rotterdam, Delft, Amsterdam, Dokkum, Harlingen, Hoorn en Enkhuizen. Hoewel in alle steden een vlaggenparade plaatsvindt, wordt in de Amsterdam op grootsere wijze stil gestaan bij de 525-jarige verjaardag van de marine. Daar zal na het vlag hijsen op de Dam, in aanwezigheid van de burgemeester en de huidige Admiraliteitsraad, een krans worden gelegd bij het graf van de grootste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis; Michiel Adriaanszoon de Ruyter.

De marineverjaardag wordt ieder jaar op 8 januari gevierd, maar het laatste jubileumjaar dateert van 25 jaar geleden (500 jaar marine). Toevallig valt in het jaar 2013 nog iets anders te vieren voor de marine. Koning Willem I kende in 1813 namelijk het predicaat ‘Koninklijke’ aan de Marine toe, dat is in 2013 precies 200 jaar geleden.Sail/ Marinedagen Den Helder
In het jaar 2013 besteedt de marine in de admiraliteitssteden en andere locaties in Nederland, aandacht aan haar jubileum onder het thema ‘525 jaar innovatief’. Hierbij wordt zo veel mogelijk aangehaakt bij bestaande evenementen. Grootste evenement dat in het teken van de marineverjaardag staat is Sail/ Marinedagen Den Helder, die van 20 tot en met 23 juni 2013 plaatsvinden.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Oprichting marine