Marineschepen.nl
 
   
 

Vraagtekens bij gereedheid en training na reeks ongevallen bij Amerikaanse marine


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-08-2017 | Laatst aangepast: 22-08-2017


De hoogste baas van de Amerikaanse marine, Chief of Naval Operations admiraal John Richardson, heeft de opdracht gegeven aan alle Amerikaanse marine-eenheden wereldwijd om pas op de plaats te maken, de procedures en training goed te bekijken om zeker te stellen dat ze veilig opereren. Richardson gaf de opdracht na het vierde incident in korte tijd; de aanvaring maandagochtend van USS John S. McCain waarbij vermoedelijk tien bemanningsleden om het leven zijn gekomen.

McCain
USS John McCain vaart met hulp van sleepboten Singapore binnen. Op de waterlijn is een gapend gat te zien in de scheepshuid. (Foto: US Navy)

In januari liep Ticonderogaklasse kruiser USS Antietam aan de grond tijdens het ankeren nabij de thuisbasis in Japan, Yokosuka. De schroeven raakten beschadigd en 4.000 liter olie liep in zee. Zusterschip USS Lake Champlain had in mei een aanvaring met een Zuid-Koreaans vissersschip. Het vissersschip had geen radio en reageerde niet op de scheepshoorn van de kruiser. Bij deze twee incidenten vielen geen slachtoffers, dat was bij Arleigh Burkeklasse torpedobootjager USS Fitzgerald wel anders toen het nabij Japan botste met een containerschip. Zeven bemanningsleden kwamen om.De commandanten van de Antietam en Fitzgerald werden overgeplaatst. Uit onderzoek was gebleken dat het brugteam van de Fitzgerald voor de aanvaring met het containerschip het overzicht op de omgeving was verloren.

Het vierde ongeluk was ernstiger, aangezien afgelopen maandagochtend vermoedelijk tien bemanningsleden van USS John S. McCain omkwamen na een aanvaring nabij Singapore met een olietanker. Dinsdagmiddag werd bekend dat er aan boord van het Amerikaanse schip menselijke resten zijn gevonden, die mogelijk van de vermiste bemanningsleden zijn.CNO admiraal Richardson reageerde met verslagenheid op het ongeluk. Hij voegde daar aan toe dat de reeks aan incidenten in de Pacific vragen om krachtdadige actie. Richardson zei zich zorgen te maken "dat er iets is waar we de vinger niet achter krijgen." Behalve de opdracht om de procedures en trainingen gedurende een paar dagen na te lopen, kondigde de CNO ook een separaat onderzoek naar hoe de marine zich voorbereidt op operaties in de Stille Oceaan. Richardson wil dat o.a. het operationele tempo, materieel, personeel en onderhoud onder de loep worden genomen, inclusief hoe het personeel op de oppervlakte vloot wordt getraind.

Uit eerder onderzoek is volgens USNI gebleken dat de Amerikaanse marineschepen die vanuit Japan opereren vaker worden ingezet en minder tijd hebben om te oefenen dan hun collega's in de VS.

Ondertussen ligt de John S. McCain in de marinehaven te Singapore, waar de torpedobootjager wordt ondersteund door de Singaporese marine en helikoptercarrier USS America. De torpedobootjager was oorspronkelijk ook onderweg naar Singapore, net als het koopvaardijschip Alnic MC. Na de aanvaring, in het donker, raakte de bakboordzijde van de torpedobootjager zwaar beschadigd en maakte het schip water. Onder andere een slaapverblijf werd getroffen. Vier gewonde bemanningsleden werden per helikopter naar een ziekenhuis in Singapore gebracht, tien bemanningsleden zijn officieel nog vemist maar er is weinig hoop.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Aanvaring USS Fitzgerald