Marineschepen.nl
 
   
 

Zeven vermisten na aanvaring Amerikaans marineschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-06-2017 | Laatst aangepast: 17-06-2017 16:58 uur


De Amerikaanse torpedobootjager USS Fitzgerald is voor de kust van Japan in aanvaring gekomen met een koopvaardijschip. Het marineschip raakte daarbij zwaar beschadigd. Zeven bemanningsleden worden vermist en er zijn meerdere gewonden, waaronder de commandant. De Fitzgerald is inmiddels terug in de haven.

Fitzgerald
USS Fitzgerald bij het binnenlopen van Yokosuka vanavond. De destroyer maakt slagzij over stuurboord en ligt duidelijk dieper in het water dan normaal. (Still uit film van US Navy)

Vannacht om 02:30 uur lokale tijd is USS Fitzgerald 56 zeemijlen ten zuiden van Yokosuka aangevaren door het 222,6 meter lange containerschip ACX Crystal dat onder Filipijnse vlag vaart.Drie compartimenten onder water
De Amerikaanse destroyer werd aan stuurboordzijde geraakt ter hoogte van de brug. Een deel van de opbouw onder de SPY-1 radar antenneplaten is volledig in elkaar gedrukt. Ook maakte het schip water in drie compartimenten. Twee slaapverblijven, een technische ruimte en de radiohut kregen water binnen. Na uren averijbestrijding wist de bemanning van de Fitzgerald de lekkages te stabiliseren. Met behulp van lenspompen werd voorkomen dat het schip zonk.

Fitzgerald
USS Fitzgerald bij het binnenlopen van Yokosuka vanavond. De destroyer maakt slagzij over stuurboord en ligt duidelijk dieper in het water dan normaal. (Still uit film van US Navy)

Na de aanvaring bleken zeven bemanningsleden vermist en vier, waaronder de commandant, raakten gewond. De gewonden werden per helikopter geëvacueerd naar de Amerikaanse marinebasis in Yokosuka. De 154 meter lange Fitzgerald had ruim 300 bemanningsleden aan boord.

USS Fitzgerald kreeg hulp van de Japanse kustwacht en destroyer USS Dewey. Samen met een P-8A Poseidon marine patrouillevliegtuig werd ook gezocht naar de zeven vermiste bemanningsleden. Van deze bemanningsleden wordt verwacht dat zij over boord zijn geslagen of zich het beschadigde deel van het schip bevinden.De Fitzgerald voer met hulp van sleepboten terug naar Yokosuka. De verwachting is dat het nog enige tijd kan duren voordat de beschadigde delen van het schip bereikbaar zijn voor de bemanningsleden die op zoek zijn naar vermiste collega's.

De ACX Crystal raakte beschadigd aan de boeg.Oorzaak wordt onderzocht
Hoe de twee schepen met elkaar in aanraking kwamen is nog niet bekend. Sommige berichten in de media suggereren dat de Amerikaanse destroyer fout zat omdat het schip aan stuurboordzijde beschadigd is, en het containerschip dus van rechts kwam. Of de schuld inderdaad gelegd kan worden bij de Fitzgerald is helemaal niet zeker, het onderzoek loopt nog.

Zeker is wel dat het in het betreffende zeegebied in aanloop naar Japanse havens vaak erg druk is, 400 tot 500 schepen varen dagelijks door het gebied. Het ongeluk gebeurde bovendien 's nachts.

Wat speculaties in de hand werkt is de reputatie van Amerikaanse marine op zeemanschappelijk vlak. Zo schreef in 2009 een US Navy marineofficier een blog na een stage bij de Britse marine: "Frankly, I was embarrassed at my lack of maritime knowledge and skills for the first few months of my exchange. (...) I was going to hail the other vessel on bridge–to–bridge radio to confirm her intentions, which is common procedure on U.S. ships.
Within 30 seconds the captain was on the bridge, and I will never forget what he told me. 'In the Royal Navy we abide by the Rules [of the Road] and we assume other vessels will do the same. If you truly understand the Rules and abide by them you should only have to use the radio in an emergency situation.'"Een van de eerste Burkes
USS Fitzgerald, een destroyer van de Arleigh Burkeklasse, had de afgelopen dagen geoefend met de Japanse marine en de vliegkampschepen USS Carl Vinson en USS Ronald Reagan nabij Japan.

De Fitzgerald is één van de eerste destroyers van de uit ruim zestig schepen tellende klasse. Het schip uit 1995 vuurde in 1998 met USS Stout 300 Tomahawks op Irak. Sinds 2004 is het schip gestationeerd in Japan en is het een van de schepen die uitgerust is om ballistische raketten in de ruimte uit te schakelen.

Het incident met de Fitzgerald is het derde grote incident van dit jaar bij de Amerikaanse marine. In januari liep de kruiser USS Antietam aan de grond bij Yokosuka. Het schip raakte beschadigd en verloor olie. Op 9 mei was USS Lake Champlain betrokken bij een aanvaring nabij het Koreaanse schiereiland met een vissersschip.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Mijnenjager vast op rif
Doden na aanvaring Singapore