Marineschepen.nl
 
   
 

Jacht op onderzeeboot Zweden wordt voortgezet


Bericht geplaatst: 18-10-2014
Laatst aangepast: 18-10-2014


Zeker vier grote Zweedse marineschepen, meerdere helikopters en 200 militairen blijven zoeken naar de buitenlandse onderzeeboot die gistermiddag werd gesignaleerd in de archipel van Stockholm. Zweden is in de ban van de onderzeese indringer; de grote kranten staan bol van de verhalen, verslagen en interviews. Daaruit blijkt onder andere welke schepen Zweden inzet tijdens de operatie.


HMS Visby. Archieffoto. (Foto: Zweedse marine)

Update! Gezochte onderzeeboot is Russische onderzeeër in nood. Lees hier meer.

Gistermiddag werd in de uitgestrekte archipel ten oosten van Stockholm een onderzeeboot gesignaleerd. Daarop ging een grote zoekactie van start met als doel het vinden en identificeren van de ongewenste indringer. Die zoekactie is ook zaterdagmiddag nog altijd in volle gang. Volgens Zweedse media is er nog veel militaire activiteit. Om 1700 uur maakte het Zweedse Ministerie van Defensie zelfs bekend dat het aantal marineschepen wordt opgeschroefd.

Die activiteit concentreert zich vooral rond Kanholmsfjärden, een gebied in de meest oostelijke schil van de archipel. Hier zou de onderzeeboot ook ontdekt zijn. Het is onbekend door wie de boot is gesignaleerd. Zeker is volgens het Zweedse Ministerie van Defensie wel dat de indringer niet verward is met een dier; het betrof een "door mensen gemaakt object".

Betrokken marineschepen
Zeker vier grote Zweedse marineschepen zijn betrokken bij de operatie. De Zweedse media die zich massaal op en rond het water bevinden, hebben het stealth korvet HMS Visby (Visbyklasse), korvet HMS Sundsvall (Göteborgklasse) en mijnenbestrijdingsvaartuig HMS Ven (Landsortklasse) waargenomen. Op beelden is ook een landingsschip te zien. De eerste drie genoemde schepen zijn uitgerust met een sonar en de Visby en Sundsvall hebben specifieke sonars en systemen om onderzeeboten op te sporen. Zij hebben ook dieptebommen om een onderzeeboot uit te schakelen of weg te jagen. Of er ook Zweedse onderzeeboten betrokken zijn bij de zoekactie is onbekend, maar dat is wel aannemelijk.

Verder zijn vele kleinere marinevaartuigen, zoals het CB90 patrouillevaartuig, gespot.

Onderzeeboten zijn moeilijk te vinden
Dat de Zweedse marine de onderzeeboot nog niet heeft gevonden is niet vreemd. Er is in die regio zeer veel scheepvaartverkeer. Daarnaast is het sowieso al erg moeilijk om onderzeeboten te vinden. In dit artikel op Marineschepen.nl wordt daar meer over uitgelegd. De kans is dus groot dat de vermeende sub niet meer wordt waargenomen en dat nooit vast zal staan om welke boot het gaat en met welke nationaliteit. Overigens, het gerucht dat het om een nucleaire onderzeeboot zou gaan, is zeer waarschijnlijk nergens op gebaseerd; voor operaties zo dicht bij de kust worden nucleaire onderzeeboten normaal gesproken niet ingezet.Opmerkelijk
Juist omdat onderzeeboten zich zo goed kunnen verstoppen, was de ontdekking gistermiddag van een vreemde onderzeeboot in territoriale wateren zo opmerkelijk. De commandant van de buitenlandse sub heeft een zeldzame fout gemaakt of wilde bewust ontdekt worden. Sommigen menen bijvoorbeeld dat Rusland op deze manier de aandacht probeert af te leiden van een inlichtingenoperatie elders of om de Zweedse verdediging te testen. Anderen denken dat de onderzeeboot door een andere (Zweedse of bevriende) sub is ontdekt. De kans is groot dat de bron nooit naar buiten komt.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Visbyklasse korvetten
Onderzeeboot onvindbaar

Russische sub in nood
Zoekactie onderzeeboot
Eskader naar Stockholm
Meer geld Zweedse Defensie