Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn richting SomaliŽ


Bericht geplaatst: 05-05-2014
Laatst aangepast: 05-05-2014


Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn heeft vanmiddag Den Helder verlaten en koerst richting de Golf van Aden om piraterij te bestrijden. Het LCF gaat een bijdrage leveren aan Operatie Atalanta en zal tot eind augustus in de wateren rond SomaliŽ blijven. Zr.Ms. Evertsen keert in mei terug.

LCF
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Vanmiddag werd het Luchtverdedigings- en Commandofregat door familieleden van de bemanning "afgeduwd". Het fregat is niet voor het eerst weg, want ook in de tweede helft van 2013 werd hard gewerkt om schip en bemanning op operationeel niveau te krijgen. Ook in de eerste maanden van 2014 is gevaren. Zo nam De Zeven deel aan Northern Archer en aan de beveiligingsoperatie rond de nucleaire top in Den Haag.De Zeven vaart niet rechtstreeks naar de Golf van Aden. Op de heenweg doet het onder meer Malta aan. Daar komen 22 Maltezers aan boord om met Nederlandse militairen het boardingteam vormen.

In de wateren rond de Hoorn van Afrika gaat het deel uitmaken van de schepen die onder EU-vlag de strijd aan gaan met piraterij. Op dit moment zijn dat: FGS Brandenburg (Duits fregat Brandenburgklasse, het vlaggenschip)
FGS RhŲn (Duitse bevoorrader RhŲnklasse)
FS Florťal (Frans fregat Florťalklasse)
HS Psara (Grieks fregat Hydraklasse)
ESPS RelŠmpago (Spaanse OPV Meteoroklasse)

Sinds 2006 op piratenjacht
De marineschepen bestrijden piraterij, maar beschermen ook koopvaardijschepen die varen voor het World Food Program. In de afgelopen jaren hebben de EU-schepen ervoor gezorgd dat een kleine 900.000 kubieke meter voeding veilig in de Afrikaanse havens aankwam.

In het communiquť vermeldt het Ministerie van Defensie dat Nederland sinds 2008 een bijdrage levert aan piraterijbestrijding. Het was echter Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn die op 4 april 2006 als vlaggenschip over de internationale vloot CTF-150 in de Arabische Zee geconfronteerd werd met Somalische piraten. Dit was de eerste keer in lange tijd dat een Nederlands marineschip te maken kreeg met piraterij. Het was een Zuid-Koreaanse trawler die in internationale wateren aan het vissen werd toen de zeerovers aan boord kwamen. Op het moment dat De Zeven en USS Roosevelt het gekaapte schip in het vizier kregen, voer het de territoriale wateren van SomaliŽ in en moesten de achtervolgers de piraten met buit en al laten gaan. Na maanden gevangenschap werden de Zuid-Koreanen voor veel geld vrijgelaten.Ook in 2009 was het LCF in die wateren. Toen wel onder de officiŽle anti-piraterijvlag en wist het direct bij de eerste actie piraten te arresteren. Zij hadden een Duits bevoorradingsschip aangevallen. De Zeven arresteerde de zeerovers en droeg ze over aan de Duitsers.

LCF
Het vertrek van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn vanaf het schip zelf. (Foto: Facebook)

Op de Facebookpagina van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn zijn de avonturen van het LCF op de voet te volgen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
LCF
Northern Archer '14
Nucleaire top