Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe marineschepen VS stap dichterbij


Bericht geplaatst: 14-04-2014
Laatst aangepast: 14-04-2014


Afgelopen zaterdag werd de revolutionaire Amerikaanse destroyer Zumwalt gedoopt. Eind vorige week werd het nieuwe amphibious assault ship America overgedragen aan de US Navy. Daarmee werd een belangrijke stap gezet in vernieuwing van de Amerikaanse marinevloot. De twee genoemde schepen zijn de eerste schepen van hun klasse en zijn lichtpuntjes in een tijd van bezuinigingen op de US Navy en problemen met het LCS-concept.

Zumwalt gedoopt
Doop van de Zumwalt (DDG-1000) in Bathe, Maine. (Foto: US Navy)

De Zumwaltklasse is zeer vernieuwend. Het prijskaartje was echter zo hoog, dat de VS er niet meer dan drie bestelden en niet de oorspronkelijk geplande 32. Afgelopen zaterdag werd de destroyer eerste van deze klasse gedoopt in Bathe, Maine, op het terrein van GE Bath Iron Works. De doop had eigenlijk vr de tewaterlating moeten plaatsvinden, op 19 oktober 2013. Door de "shutdown" van de Amerikaanse overheid werd deze echter verplaatst naar 12 april 2014.De bouw van de nieuwe torpedobootjager ligt op schema. Later dit jaar zal de Zumwalt aanvangen met de proefvaart. Juist de proefvaart is interessant omdat dan, tijdens de slechtweerbeproevingen, het gedrag van de Zumwalt met de omgekeerde boeg in de praktijk gezien kan worden.
Er is echter meer nieuw aan de Zumwaltklasse. En van de nieuwe wapensystemen waar de Zumwaltklasse al op is voorbereid, is de railgun.


USS America
Overdracht van de America. Het schip heeft zo'n 1000 bemanningsleden en heeft ruimte voor 2.000 mariniers. (Foto: US Navy)

Behalve in het Zumwaltproject, zijn ook vorderingen gemaakt met de Americaklasse. Deze amphibious assault ships zijn feitelijk vliegkampschepen. De eerste van 11 schepen is afgelopen donderdag overgedragen aan de Amerikaanse marine. In december 2008 werd begonnen met de bouw van de America. Het schip zou in 2013 worden overgedragen, maar dat werd 2014.

De Americaklasse zou in Europa een heus vliegkampschip zijn. In de VS zijn ze dat met hun 257 meter lengte echter niet, ondanks dat ze Harriers en later F-35B gevechtsvliegtuigen kunnen lanceren. De schepen hebben geen dok en worden vooral ingezet voor amfibische operaties. Zij hebben dan de beschikking over 22 MV-22B Osprey tiltrotor transportvliegtuigen, 6 F-35B gevechtsvliegtuigen, 4 CH-53K Super Stallion transporthelikopters, 7 aanvalshelikopters en 4 MH-60S Knighthawks voor opsporing- en reddingsacties.Tegenslagen
Het bereiken van weer twee mijlpalen zijn lichtpuntjes in een niet erg gemakkelijke tijd voor de US Navy. De grootste marine ter wereld heeft te maken met forse bezuinigingen. Het aantal schepen neemt af, terwijl een deel van de vloot verouderd. Een ander probleem is de vervanging van kleinere oppervlakteschepen als fregatten. De Amerikaanse marine koos ervoor om de 55 OH Perryklasse fregatten te vervangen door het Littoral Combat Ship (LCS). Het LCS moest een snel, klein en goedkoop schip worden. Maar het project is erg complex en geworden. Het aantal werd teruggeschroefd van 52 naar 32 en onlangs besloot de Amerikaanse marine te onderzoeken of de nieuwe schepen wel de juiste vervangers zijn van de fregatten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zumwaltklasse destroyer
Americaklasse